Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.09. 12:51 emmausz

Mindenki maga tudja

„Kabátra, ingre mindig szükség lesz. De ha nem akarja, mindenki maga tudja” – mondja az öreg Matula Tutajosnak a Tüskevár c. regényben. Máig visszhangzik bennem a regényből készült film Matulájának (Bánhidi László) sajátos akcentussal kiejtett mondata.
Azért alapvető fontosságú ez a fajta hárítás, mert meghasonlott országunkban erősen eltérnek a vélemények a legtöbb dologban. Ott, ahol a fekete nem létezik, mert sötétfehérnek bandzsítják, akik haragudnak a fekete szóra, ott minden lehetséges. És mivel olyannyira szórnak a vélemények, a blogoló érvel egy darabig, ameddig értelmét látja, majd elhallgat a szembeszegezett véleményeket olvasva. A módszer jó. Molnár Ferenc említi, hogy titkárnője soha nem kritizált semmit. Kizárólag pozitív véleményét hangoztatta. Ám olykor nem szólt semmit. Mindenki tudta, hogy itt negatív gondolatnak kellene formát öltenie, s ezt jeleníti meg a némaság.
Van annak legalább 20 éve, hogy elmeséltem egy sokszerűen kikupált értelmiséginek, hogy a tej a kutatások szerint nem alkalmas táplálék az embernek. Mert a bociknak az kell, túl sok növekedési hormont tartalmaz, viszont hozzájárul a csontritkuláshoz etc. Barátom azt válaszolta rá, hogy ez egy jó kövér butaság. Elhallgattam. De mondhattam volna: Mindenki maga tudja.
Tegnap valakinek segítő szándékkal ajánlottam a paelomedicina.com elolvasását. Helyette rokona válaszolt: Szerintem a paleo egy rettenet nagy hülyeség. Mit írhattam volna neki? Mindenki maga tudja.
A politikai, a political correct témák még ennél is sokkal kényesebbek. A néhány tábort a saját elveinek korrekciójára felkérni hasonló nehézségekbe ütközik, mint például egy Fradi-szurkolót rábeszélni arra, hogy ezután az Újpestnek szurkoljon. A szabadelvű kikéri magának a jobbos és balos véleményt és megfogalmazásokat, a baloldal kikéri magának a jobbos véleményeket, a jobb kikéri magának a bal és liberális megfogalmazásokat, „igazságokat”.
Idézem példaként Schmitt Mária előadásának néhány mondatát (BDF, november 6.): „Az iszlám és keresztény értékrend összeegyeztethetetlen. Míg náluk a nők verése megengedett mert a családfő joga és kötelessége... A muszlim bevándorlók miatt Svédország vált a világ egyik legveszélyesebb helyévé a nők számára. Persze a politikailag korrektek erről sem beszélnek, aki megteszi, azt a svéd toleránsak gyűlöletkeltéssel gyanúsítják meg.” Hogy lehet itt tiszta észérveket használni? Sehogy. Marad a Matula-féle formula: Mindenki maga tudja!

Ha tehát nem reagálok egy általam képviselt fennforgás kritikájára, azt éreztetem kódolva, hogy „amit írtam, megírtam”, egyébként pedig mindenki gondoljon, amit akar – mindenki maga tudja.
S hogy nem új a jelenség, kitűnik abból is, hogy többek között Arany János is kitér rá életsorsának kapaszkodóit felmutató versében (Epilógus): / Ha egy úri lócsiszárral / Találkoztam s bevert sárral: /
nem pöröltem, – / Félreálltam, letöröltem. /   
Írhatta volna azt is: Mindenki maga tudja – én is, az úri lócsiszár is.     
107. zsoltár. (ízelítő) ISTEN KIMENT MINDEN VESZÉLYBŐL (Alleluja!) Magasztaljátok az Urat, mert jó: irgalma örökké megmarad. ... Akik ... kietlen földön bolyongtak a pusztán, nem találtak utat lakható hely felé (Ígéret földja). ... az éhezőket jóllakatta, s a nyomorgókat ellátta javakkal. ... s megmentette őket minden félelmüktől. ... Bűneik miatt erőtlenek voltak, mulasztásaikért bűnhődniük kellett. ... Szorult helyzetükben az Úrhoz kiáltottak, s megmentette őket minden félelmüktől. ... Szavával vihart támasztott, magasba emelte a hullámokat. ... Szorult helyzetükben az Úrhoz kiáltottak, s megmentette őket minden félelmüktől ... s elvezette őket az áhított kikötőbe. Köszönjék meg az Úrnak minden kegyelmét és csodáit, amelyeket az emberek fiaiért tett! ... fölemelte a szegényt a nyomorból, és megsokasította nemzetségüket, miként a nyájakat. Az igazak látják ezt és örülnek, s minden gonosz száj elnémul. Aki a bölcs, jegyezze ezt meg! Értse meg, milyen az Úr kegyelme! Közöm. A zsoltár hangvétele a Magnificatra emlékeztet: „Nemzedékről nemzedékre megmarad irgalma azokon, akik istenfélők. Csodát művelt erős karjával: a kevélykedőket széjjelszórta, hatalmasokat elűzött trónjukról, kicsinyeket pedig felmagasztalt; az éhezőket minden jóval eltölti, a gazdagokat elbocsátja üres kézzel.” Magasztalja hát lelkem az Urat! Ami engem megfogott: „Bűneik miatt erőtlenek voltak, mulasztásaikért bűnhődniük kellett. ... Szorult helyzetükben az Úrhoz kiáltottak, s megmentette őket.” Nemde a bűn okozta erőtlenség jellemzi szekularizált korunk emberét? Azonnal kínálja a megoldást: szorult helyzetükben az Úrhoz kiáltottak. Szép program. Nosza.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr728064900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.11.09. 17:54:45

Elolvastam a paleomedicina.com oldal minden fejezetét. Különösen meggyőző a főorvos szakmai életútja. Fantasztikusan magasrendű ismeretekre tett szert az űrhajósok képzése közben, később mint mentőorvos és háziorvos, szembesíteni tudta a nem mindennapi ismereteit a napi kínlódásokkal. A gyógyszergyári tapasztalata igazolja az elmarasztaló sejtéseinket.
Engem meggyőzött! Jó lenne még pontosabb háttérismeretekkel dönteni arról, ami meghatározza egész további életmódunkat.
Jó, hogy megmutattad az oldalt, köszönet érte.

emmausz 2015.11.10. 12:21:24

Örülök neki, hogy tetszett. Az életmód-változtatástól azt várom, hogy kicsit ráncba szedett módon éljem meg ezt az összegező időszakot. Ezzel tartozom magamnak és enyéimnek. Remélem, hogy sikerül.
süti beállítások módosítása