Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.13. 06:18 emmausz

Vallások és étkezési szokások

Soha nem foglalkoztam azzal, hogy van-e alternatívája annak az étkezési módnak, amely szűkebb-tágabb környezetemben teljesen egyértelmű. Esszük, amit az üzletközpontok, a szakboltok gazdag választéka kínál. Ez persze nem egészen igaz, mert ismertem az Atkins-diétát, mely mellett látványosan le lehetett fogyni, egészen a ráncosodásig. Ismertem a testkontroll módszerét is, amellyel szintén le lehetett dobni valamennyit a felesleges kilókból. Mindkettő azzal a múló boldogságtudattal vett körbe, hogy „jól dolgoztam”, immár elég karcsú vagyok, a fogyókúrának itt a vége. S néhány hónap elteltével karcsúságomnak is vége lett. Újdonságként ért másoknak az a határozott felismerése, hogy többről van szó, mint a fogyókúra: két módon működik az ember emésztése: Zsír-hús alapon vagy szénhidrát alapon. Az előző ebben a formában nem tudatosult bennem, azért is nem, mert mindenki – mi is – a civilizált társadalmak gyakorlatához hasonlóan kizárólagosnak véltük a szénhidrát-alapú étkezést. A javasolt váltásnak már a neve is idegenül csengett: paelo-ketogén étkezési mód. Korábban valamelyest hallottam a paleósokról, de rálegyintettem. Divatos módszer, amellyel kapcsolatban észnél kell lenni.
Mindenesetre ráálltam, ráálltunk a paelo-ketogén étrendre, amely ugye nem éppen élvezetre törő valami, hanem ún. szükségleti étezés.
Óhatatlanul emlékeztet engem a választott mód egy gyerekkori élményemre. Egyik rokonunk eldobta katolicitását, ha ugyan élt még benne, és hívő lett. Nemcsak ő, hanem kisfia is. Átjöttek hozzánk téríteni, és nagy-nagy öntudattal említette a fiúcska, hogy mi nem vagyunk reiteristák, nem vagyunk pünkösdisták, hívők vagyunk. Na, aztán nekem mondhatta. Fogalmam se volt, hogy mit csinál, aki reiterista, vagy aki pünkösdista. Hogy mit csinálnak a hívők, az körvonalazódott elbeszélésükben.
Óhatatlanul ráéreztem az analógiára. Mi nem vagyunk szénhidrát alapon étkezők, nem vagyunk Atkins-diétán élők, nem vagyunk a testkontrollt alkalmazók, mi a paleo-ketogén étrendet követjük. Az más lapra tartozik, hogy jól tesszük, mert értelmesebbnek fogadtuk el, mert kutatóorvosi eredményekre alapozottnak ismertük meg, mert segít visszanyernünk az egészségünket.
112. ZSOLTÁR.
AZ IGAZ EMBER DICSÉRETE (Alleluja!) Boldog ember, aki féli az Urat, akinek öröme telik törvényében. Törzse hatalmas lesz a földön, áldás van az igazak nemzedékén. Házát bőség és gazdagság tölti el, igazsága megmarad örökre. A jóknak világít, mint fény a sötétben, kegyes, igazságos és irgalmas. Jó annak, aki gyakorolja az irgalmat, aki szívesen ad kölcsön, és tetteit az igazsághoz szabja. Nem tántorodik meg soha, az igaz örökre emlékezetben marad. Rossz hírtől nem kell félnie, bátorsága szilárd, mert az Úrban remél. Szíve nyugodt, nem ismer félelmet; ellenségei szégyenben maradnak. Osztogat a szegénynek és adakozik, igazsága megmarad örökre, ereje dicsőségesen fölemelkedik. A gonosz rettegve látja ezt, fogát csikorgatja és eltűnik, a bűnösök öröme szertefoszlik. Közöm. Szép megfogalmazású hallél (alleluja)-zsoltár. Tele pozitív dolgokkal: boldog, öröm, hatalmas, áldás, bőség, gazdagság, igaz, jók, világít, kegyes, irgalmas, igazságos. kölcsön ad, szilárd, remél, nyugodt, nem fél, adakozik, erős. Az ilyen elől a gonosz fogcsikorgatva menekül. Ez az Isten országában így lesz, így van, hiszen már közöttünk is kezd kibontakozni az Isten országa. Beteljesülése, zavartalan kibontakozása azonban csak a létteljességben lesz lehetséges.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr908074718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmausz 2015.11.16. 10:34:04

Igen, igen, de... Egyszerre nem lehetek tűz és víz.
Örülök, hogy megértettem, amit a kutatóorvosok a jégkorszaki szaki életmódjáról közzétettek. A természeti népek, a húsevés embernek való mivoltáról. Szerintem ez működik. Aki mást szeret, szíve joga.
MÁs a vaj, más a margarin más a zsír, más a növényolaj...etc.
Ha, akkor csakugyan audiatur et altera pars. paleomedicina.com
süti beállítások módosítása