Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.07. 16:52 emmausz

Korunk bálványai és alternatívája

Félresikerült a nyugati típusú civilizáció. Sok sebből vérzik, melynek szegmensei a teljesség nélkül:
- A profit termelése áll a vezetés érdeklődésének a központjában és nem az ember.
- Mindennek az alfája és ómegája a pénz, noha a pénz csak egy nyomorult eszköz a cserék zavartalan lebonyolítására. Két kitétel: A Repülj páva népi vetélkedő reklámjában ott szerepel az eseménysort támogató bank neve. Egy elterjedt cinikus mondás: Engem nem idegesít a pénz ... sőt megnyugtat.
- Eluralkodott a nyugati civilizációban a versenyszellem. Népdalverseny, olimpia, FIFA bajnokságai, mindenféle pénzes vetélkedőműsor, mindenféle közbeszerzést megcsípni akaró versenytárgyalás.
- Érezzük: gebedj meg, de nyerj mindenáron. Hatalmas összegek, hatalmas beetetett szurkolótáborok, hatalmas korrumpálódási esélyek.
- Atomizálódjál. Legjobb, ha nincs gyereked, legjobb, ha nincs társaságod, legjobb, ha naponta felkeresed mindazokat a reklámozott helyeket, plazákat stb., ahol egy szűk kisebbség lenyúlja jövedelmeid vastagját.      
- Sose érezd jól magadat! Nem élsz egészségesen, hiányoznak a vitaminok, hiányoznak a porcerősítők, egyáltalán mindenféle nyavalya kínozhat, amik miatt légy a patikák állandó vásárlója. Fizess mindenféle biztosítást, mert baj lehet. A kockázatokat pedig elé ne felejtsd megbeszélni háziorvosoddal vagy a gyógyszerésszel.
- Dobd el a régit, vegyél egy újat. A régi már nem elég jó. Van új és az többet tud.

- Kerüld a csendet. Ma már tele vagyunk zajjal. Még egy meteorológiai jelentés sincs meg állandó dobolás nélkül. A különféle tévéműsorokról nem is beszélve. Hol füttyögnek, hol tapsolnak, hol röhögnek, de mindig kell valami vibrálás a szemnek, valami zaj a fülnek. A csend befelé figyelne. Még mit nem!
- Olvadj fel a népek nagy világában, fogadj be mindenkit, add fel identitásodat, légy arctalan és manipulálható tömeg. A reklám-propaganda majd megteszi hatását.
Nem folytatom. Eddig is túl sok a „jóból”.
Az alternatíva maga Isten. A jó Isten, aki a földet az emberért teremtette (és nem a pénzmágnások profitjáért). Az egész szépséges teremtést az ember alá rendelte. Azért létezik emberi méltóság, mert az ember istenarcú. (Saját képmására és hasonlatosságára teremtette.) Ingyen bocsátotta rendelkezésünkre az egész teremtést: Hajtsátok uralmatok alá a földet! Az Isten szeretetből teremtette a földet. Eszközként, hogy életünkön munkálkodva eljussunk az ő felismeréséig. Boldogítani kívánta és kívánja teremtményeit. Ha én neki lennék, elszomorítana, mennyire félreértették törekvését, mennyire tönkretesszük a földet, mennyire teleszemeteljük ezt a szépséges hajlékot. Persze nem mond le rólunk, mert ő olyan. Hazavár és elénk siet, mint a mindent elherdáló fia elé az Atya a tékozló fiú néven közismertté lett parabolában.
Még semmi sincs elveszve.
Csak fel kell ismerni az összefüggéseket, és az Isten országának megvalósításán, a szeretet civilizációjának a felépítésén munkálkodni. Szép feladat adventre és az egész életünkre nézve.
Csak tápászkodjunk már végre, s hagyjuk a pénzt azokra, akiket a fene esz érte, s forduljunk az emberek felé.
Velük van dolgunk. Őket szerethetjük, vigasztalhatjuk – a kölcsönösség jegyében.     
135. ZSOLTÁR
. (részl.) DICSŐÍTŐ ÉNEK (Alleluja!) Dicsőítsétek az Úr nevét, ti, az Úr szolgái, dicsérjétek és magasztaljátok őt, akik az Úr házában álltok, Isten házának csarnokaiban. Áldjátok az Urat, mert jó, magasztaljátok fölséges nevét! Mert az Úr ... hoz felhőket a föld határairól, ő küldi a villámot és az esőt, ő indítja el a szelet rejtekéből. ... Uram, neved fennmarad örökké, emléked nemzedékről nemzedékre, Uram! Mert az Úr megőrzi népét... Izrael háza, áldjátok az Urat, Áron háza, áldjátok az Urat, Lévi háza, áldjátok az Urat, ti istenfélők, áldjátok az Urat! Áldott legyen a Sionon az Úr, ő, aki Jeruzsálemben lakik! Közöm. Próbáltam a dicsőítést megtartani, amennyire tőlem telt. Dicsőítjük, mert jó, mert teremt, mert gondunkat viseli, mert megtartja minden szavát: Legyen hát áldott a neve.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr848146444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása