Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.15. 14:20 emmausz

...jut eszembe

- Szeretem a Mahjongg játékot. Mint közismert, a szélső és felső köveket lehet – és kell – eltávolítani ahhoz, hogy fogyjanak a szélek, és fogyjanak az emeletek. A szélső kövek úgy viselkednek az én gyakorlatomban, mint a matematikában a független változók. A közbül elhelyezkedő kövek pedig általában úgy, mint a függő változók.
Lefordítom magyarra.
Amikor találok egy nem szélső helyzetben levő követ, melynek a csúcson vagy a szélen levő kő a párja, mindig először a belső kőtől szabadulok meg, s csak aztán a szélső vagy felső kőtől. Nem tudom, miért van ez így. Mintha a felső (szélső) kő akadályozná a „domb” lecsupaszítását. Ezért kell valamivel leszedni. Ez a valami ugye a belső kő. Mintegy „megmutatom, igazolom”, hogy most megvagy! Azután lefölözöm a pozícióban álló követ is. A dolog attól érdekes, hogy a játékszabály megengedi a fordítottját is, nincs a sorrendre szabály, mégis arra hajlok, hogy ebben a sorrendben csupaszítsam le az alakzatot. Hogy mitől van, hogy nekem nem egyen rangúak a kövek, nem tudom.
- Félévenként illik cserélni a szélvédőmosó folyadékot. A nyári inkább bogarak fehérjéjét hivatott letakarítani, a téli pedig fagyállóval van megkeverve. A folyadékok betöltőnyílása a Colton (de más típusú autókon is) valahová be van suvasztva, olykor elég nehéz hozzáférésű helyre. Nehéz a beömlő nyílás fölé úgy emelni a kannát, hogy az öt literes flakonból mellé ne menjen egy kisebb-nagyobb mennyiségű folyadék. Legalább 20 éve segédeszközzel célzom meg a lyukat. Tölcsért vágtam pillepalackból. Ezt helyezem a folyadéktartály nyílására, és csak arra kell ügyelnem, hogy az immár elég nagy átmérőjű tölcsérbe célozzak. Általában gond nélkül sikerül az akciót befejeznem. Nem ömlik mellé semmi.
Nos, az idei karácsonyra ez az ajándékom minden autós olvasómnak. Kívánom, hogy könnyítse meg az életét ötletem felhasználásával. Akinek meg nincs szgk-ja, vegyen egyet magának, különben nem tudja alkalmazni ezt a könnyítő manővert. Ja és Boldog karácsonyt! – mielőtt megfeledkeznék róla.
149. ZSOLTÁR. GYŐZELMI ÉNEK (Alleluja!) Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicsérete zengjen a szentek közösségében! Izrael örüljön Teremtőjének, Sion gyermekei Királyuknak! Dicsőítsétek nevét körtánccal, játsszatok előtte dobon és hárfán! Mert az Úr kedvét leli népében, győzelemmel koszorúzza a megalázottakat. Akik hűek, vigadjanak dicsőségükben, ujjongjanak nyugvóhelyükön! Ajkukon legyen az Isten dicsérete, és kétélű kard a kezükben, hogy bosszút álljanak a pogányokon, és megtorolják a népeket; hogy királyokat verjenek láncra, fejedelmeket vasbilincsbe; hogy ítéletet tartsanak fölöttük, ahogy írva van: Dicsőség ez minden szentjének! Közöm. Sírni csak a győztesnek szabad! – írja Székely Éva. a dolog létezik. Olykor csakugyan sírnak örömükben a győztesek. Az erős érzelmek ugyanis kilengést hoznak létre. Ennek amplitúdója indulhat a mámoros öröm irányába, vagy negatív módon, mintegy a felgyülemlett gőz kiengedése miatt a sírás tartományába. Az ószövetségiek ujjonganak elért harci sikereik miatt. Így köszönik Istennek, győzelmüket, amelyet teljesen az ő közbenjárásának tudnak be. Méltán. Nem akarnám idehozni, de benne van: Legszebb öröm a káröröm. Minket is hányszor megkísért. Valaha a gyűlölet fröcsögését hallottam ki egy efféle dühösködésből: Ha valaki nem fogad szót, annak az Isten irgalmazzon, mert én nem. Pedig, pedig akkor járunk el helyesen, ha nagylelkűek vagyunk és irgalmazunk. Ferenc pápa is erre buzdít.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr588174400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása