Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.18. 19:17 emmausz

deske.hu

Van egy általam kedvelt festőművész, Váli Dezső. Megszerettem írásait, egy évtizede olvasom blogját. Elhatároztam, hogy könyveim közé sorolom kapható naplóit. Kettőt megrendeltem az Antikvárium.hu-nál.
Akit érdekel festői módszere, életvitele, lelki irányultsága, szép és érdekes stílusú humorral átszőtt leírásai, tudósításai, festői műhelyfogásai, a festőtársakról alkotott benyomásai, megannyi változatos szösszenetbe tömörítve kapja.
Hogy milyen a stílusa?  
„Ma délben arra a következtetésre jutottam, hogy a grenadírmars - ha így írják -, uborkával éppen olyan finom, mint egy mákos rétes.  
Kérdező: Az uborka csemege vagy kovászos?
VD.: Bevallom, nem tudom a különbséget. Vagy már elfelejtettem. Nem, azt hiszem, sosem tudtam. Ezeket a dolgokat mindig odateszik a tányérom mellé, északnyugatra. d. (deskeblog: 2015. dec. 14.)
Kérdezheted, miért olyan fontos, hogy itt díszelegjen a többi művész által írt könyv mellett? A válasz roppant egyszerű. Olvastam Bernáth Aurél köteteit, olvastam Déry Tibor Hordalékok c. munkáit, Karinthy Cini naplóját, Kosztolányi Dezső munkáit, olvastam Borsos Miklós, Kodály Zoltán visszaemlékezéseit, és még igen sok más alkotó kötetét, amelyekben elsősorban a kinek-kinek eltérő és olyannyira jellemző észjárását élveztem, mert mind-mind gazdagított, világlátásomat pallérozta. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy VD kötetei legalább olyan értékesek, mint a korábban élt művészeké. VD igényes és meg nem alkuvó, amikor nézeteit kifejti. Könyvei méltán sorakoznak a többi jó tollú mester könyvei mellé.
Ízelítő a Péld 4.  f.-ből Válaszd a bölcsességet... anyám így beszélt hozzám: „Őrizd meg szívedben a szavaimat, tartsd meg a parancsaimat és boldogan élsz. Tégy szert bölcsességre, ne hagyd el, szeresd, öleld magadhoz, akkor pompás koronát ajándékoz neked... Tartsd meg intelmemet, ne tágíts tőle! A gonoszok az erőszak borát isszák. útjuk olyan, mint a sötét éjszaka, ne téveszd el őket soha a szemed elől. Az igaz ember útja, mint a hajnal pirkadása, egyre világosabb, míg fényes nap nem lesz. A bölcsesség élet annak, aki megleli őket, gyógyulás egész testének. Egyenest előre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása. Egyengess sima utat a lábadnak, legyenek biztosak mind az útjaid. Se jobbra, se balra ne térj le az útról, és a gonosztól tartsd távol a lábad. etc... Közöm. A bölcsesség életteli voltáról szól, ellentétben a gonoszok útjával, amely teljes kudarc volna. A bölcs értelmes döntéseket hoz, és ez segít neki élni, és segíti a túlélésben is. Feltételezi a lelkiismeretbe égetett alapvető emberi normákat. feltételezi a lelkiismeret parancsát követő életet. A bölcs felhasználja a lehetőségekből a jót és aszerint él. Isten felől nézve: együttműködik a kegyelemmel.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr668182728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása