Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.20. 10:51 emmausz

Fogyás – növekedés

Közeledünk az év legrövidebb nappaljához. Holnap dec. 21. Onnan kezdve ugye már hosszabbodnak a nappalok.
Több-kevesebb ingadozással, mára elmondhatom, hogy 95 kiló vagyok. Azaz annyit fogytam, mint vagy 35 éve az Atkins-diátával. Csakhogy akkor a fogyás után növekedés kezdődött, igaz, hetvenöt kilóról indulva. Most meg – reményeim szerint – a fogyás új szakaszához értem. Még legalább 20 kilót szeretnék ledobni, s azt tartani.

Eddigi fogyásom ahhoz elég, hogy kényelmesen beleférjek korábbi esküvős öltönyömbe. No nem abba, amelyben 42 évvel ezelőtt, hanem amelyiket az utóbbi három esküvőn viseltem. Tavaly majd szétrepedt rajtam.
Tegnap viszont belebújtam néhány kapott öltönybe. A rögtönzött divatbemutató jól sikerült. Kimentem feleség elé, s elmondtam: ez az öltöny tetszik, és elég hozzá öt kilót fogyni. Ehhez és ehhez tíz kiló leadása kell, ehhez meg húsz. Máris keletkezett még egy mézesmadzag, aminek az elérésére törekedem. Adok rá magamnak fél évet.
Meg kell jegyeznem, hogy meghasonlott a világom. Eddig ünnepi alkalmakkor jó ízűen ettük a tortát, a fagylaltot, az édes üdítőket, mindenféle desszertet. Ma – tudva tudván–, hogy ezek jó ízük ellenére ártalmasok, kerüljük fogyasztásukat. Magyarán, amivel korábban megajándékoztuk magunkat, az most elmehet a lecsóba. Hogy adná ki magát, hogy ünnepen, karácsonykor, születésnapon, szilveszterkor stb. büntessük magunkat különféle szénhidrátokkal. Belátható, hogy nekünk eléggé cikisek ezek a délutánok, esték, amikor mindenki bejglin él és Colán, marcipánon és pogácsán. Még ki kell találni, hogy védekezzünk a kísértő szirénhangok ellen. Odüsszeusz Kirké tanácsára megoldotta: Magát kikötötte az árbochoz, társai fülét viasszal eltömte, amikor a kritikus, szirének lakta partszakaszon elvitorláztak. Emlékezetem szerint Odüsszeusz meglehetősen kínlódott, mert hallotta a szirének hangját. Nos, ilyesvalami nekünk az édességek kísértése. Ha a tengerészeken a viasszal betömött fülük segített, nekünk valahogy az illatok és a látvány ellen kellene védekeznünk, mert itt a tagadás nem elég. Pozitív élményről kell gondoskodnunk. Annak az érzése kísért ugyanis, hogy a forgalommal szemben megyünk a sztrádán.
Ízelítő a Péld 6-ból. A meggondolatlanul vállalt kezesség. Fiam, ha kezességet vállaltál, akkor szabadulj, zaklasd embertársadat. Szabadítsd ki magad mint a madár a tőrből!
A lusta és a hangya. Te lusta, menj el a hangyához: nézd meg, hogy mit csinál és akkor bölcs leszel: Nincs főnöke, nyáron mégis megszerzi élelmét... meddig akarsz még heverészni? Így rád tör a szegénység, a nyomor.
A semmirekellő. Egy semmirekellőnek álnokság lakik a szívében, mindig gonoszságon járatja az eszét, háborúságot szít szüntelen. Ezért váratlanul rászakad a végzet.
A hét szörnyeteg. Az Úrnak hét dolog tölti el szívét utálattal: a gőgös szem, a hamis nyelv, az ártatlan vért ontó kéz, az álnokságot tervező szív, a gonosz ügyben járó láb, a hazudozó, hamis tanú, s végül, aki viszályt kelt a testvérek között.
Az atyai intelmek folytatása. A parancs lámpás, fény a tanítás, életre vivő út az intelem s a feddés. Megóv a más feleségétől. Ne vágyódj szívedben a szépségére, ne hagyd, hogy megfogjon a tekintete! A házasságtörő nő drága életet hajszol. A féltékenység a férfiember dühe, és a bosszú napján nem ismer irgalmat. Közöm. Belátható, hogy bölcs Salamon intelmei máig hatnak és működnek. Vagy nem így volna? Azt tanácsolja, hogy légy óvatos, ha kezességet vállalsz, kerüld a nők csábítását, ne lustálkodj, Légy a magad ura, dolgozz keményen. Megannyi segítség az emberi lét kiteljesedéséhez. Fura és némileg meglepő, hogy a nőknek nem ad tanácsot. mintha nem lennének. Kevés azt mondani, hogy fia volt. Volt neki igen sok lánya is.                 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr138185944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása