Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.03.05. 07:40 emmausz

Nosztalgia

Amit soha nem tettem ébren, megtettem álmomban. Reggel visszaaludva, álmomban elmentem volt munkahelyemre, a Sodrás utcai szerkesztőségbe.  Tudtam, hogy nem a megszokott kp fog fogadni, ezért se igyekeztem korában oda, ahol már semmi nem az, mint volt egykor. Az épület faajtaját nyitottam volna, amikor magától nyílt, Péter bácsi igyekezett kifelé. Kölcsönösen megijesztettük egymást, nem számítottunk a találkozásra. Karon fogtam őt, és kimentem vele a kapuig. Ő eme rövid idő alatt elmesélte, hogy valakivel összefutott, aki hírt vitt felőlem, hogy itt és itt látott ezzel és ezzel. Nem igazán tudatosult bennem, hogy ki, kivel látott, de nem is tartottam fontosnak. Elbúcsúztunk egymástól.
Bent tényleg más enteriőrt találtam, mint amilyentől megváltam. Fiatal társaság munkálkodott, akik mintha maguk is lapszerkesztéssel foglalkoztak volna. Némelyikük ismerősnek tűnt régről. A mellettem álló azt taglalta, hogy most le kell fordítania van Gogh versét, amit Mozartról írt. Meg se fordult a fejemben, hogy van Gogh alighanem nem írt verset, pláne nem Mozartról. Sőt! Azt is tudni véltem, hogy száz éve már lefordították ezt a verset, csak rá kell keresni a google-keresőn.
Az ajtóban kifelé régi kolleginába botlottam, ő még maradt.
Egyedül indultam hazafelé. A buszmegállót nem találtam a helyén.
Távozásom óta azt is áthelyezték.
Kerestem a megállót, s addig kerestem, amíg fel nem ébredtem.
Ízelítő a Sirák fia könyve 4. f.-ből
Fiam, a szegénytől el ne vedd kenyerét, s ne hagyd elepedni az elnyomott szemét. Ne nézd el, hogyha szenved az éhező, és a tanácstalant ne keserítsd meg. A szerencsétlenhez ne légy keményszívű, ne hagyd epekedni adományod után... Figyelj oda a szegény szavára s viszonozd szívesen köszönését. Üldözői elől mentsd meg, kit üldöznek, és ne légy gyáva, amikor ítélkezel. Az árvákhoz olyan légy, mintha apjuk volnál, s mintha férjük volnál, légy olyan az özvegyekhez.

A bölcsesség nevel
A bölcsesség jóra neveli fiait...Szentélyben szolgálnak, akik szolgálják őt, és akik szeretik, azok az Úr kedveltjei. Aki rá hallgat, az helyesen ítél, biztonságban van, aki közelében lakik. Aki benne bízik, örökségül kapja, még utódai is örülhetnek neki.

Álszemérem és emberfélelem
Fiam, mérd fel helyzetedet és kerüld a rosszat, és saját magadért sose szégyenkezzél. Van szégyenérzet, ami bűnnek melegágya, s van szégyenérzet, ami dicsőség és kegyelem. Ne légy túl szigorú önmagaddal szemben... a bölcsesség a szóban nyilvánul meg, az okosság pedig a nyelv válaszában. ... Bűnödet ne szégyelld sose megvallani, és ne szegülj szembe a folyó sodrával. Félkegyelműnek ne állj szolgálatába, ne keresd a hatalmasok kegyét, ha döntesz. ...Ne nyisd ki a kezed, hogy elvégy valamit, s ne csukd össze, amikor adakoznod kéne. Közöm. A bölcsesség nagyon jó dolog, érdemes rá törekedni, amennyire ez rajtunk múlik.  két aktualitás húsvét előttre: Ne légy túl szigorú (skrupulózus) önmagaddal szemben... és még: ... Bűnödet ne szégyelld sose megvallani. A helyes lelkiismerettel ki-ki tartozik önmagának, különben fejlődésképtelenné válik.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr608445730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása