Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.03.07. 10:09 emmausz

Senki nem tud semmit (Nikdo nic deví)

A címbeli háromszoros tagadás meglehetősen lehangoló így önmagában. Ám ez nemcsak egy letargikus kijelentés, hanem egy 1947-ben forgatott csehszlovák film címe is. Ha emlékezetem nem csal, ez volt az az első film, amire nálam idősebb unokatesóm elvitt moziba. Hamar otthonosnak éreztem magam ottanság, láttam is (hihetőleg az első sorban ültünk), és próbáltam venni a poénokat lévén ez egy fanyar filmvígjáték (röhögtem, amikor a többiek).  Az ötvenes évek elején láttam a filmet, több, mint hatvan éve. Ezért megcsillant a szemem, amikor a fb-on rátaláltam. Úgy döntöttem, hogy bármilyen avíttnak tűnik is, végignézem, hogy visszaidézzem, milyen hatások értek kiskoromban. Egyes jelenetekre emlékeztem ekkora idő távlatából is, sőt többre, mint amit láttam. Szerintem szerepelt egy tömegjelenet a filmben, egy verekedés, amikor egy pasit fejbe vernek egy dobozos gitárral, olyannyira, hogy nyakáig szalad a gitár kerete, és a gitárnyakat megmarkolva húzza őt az, aki fejbe verte. Két eset lehetséges: másik filmben láttam, amire emlékszem, vagy pedig kivágták a jelenetet időközben.
A film története egyébként naiv-romantikus. A rosszak megbűnhődnek, a jók győznek. Egy spicli az igazakat üldözi, üldözés közben a társaságot megmentő repülőgép farkát meglovagolja, s onnan lövöldöz rájuk pisztolyából. A pilóta megbillenti a gépet, mire a félrészeg horogkeresztes önkéntes engedelmesen lezuhan, és ez a zuhanás egyben a záró kép, a slusszpoén. Mi pedig megkönnyebbülten lélegezhetünk fel: „Megdöglött a rusnya féreg, hogy a fene egye meg” – hogy Kazal László kupléját is ideidézzem.    
Ízelítő a Sir 6. f.-ből:
 Ahogy a rossz hírnév szégyen és gyalázat, az a sorsa a kétféleképp beszélő bűnösnek is. Ne ess mohóságod hatalmába soha, nehogy mint a bika, úgy összetaposson. Lombodat leeszi, gyümölcsöd letépi, s te magadra maradsz, mint az elszáradt fa. A zabolátlan lélek gazdája tönkremegy, ellenségei előtt gúny tárgyává válik.

A barátság
... barátaiddal szemben légy óvatos. A hűséges barát erős támaszod, vagyont talál, aki ilyen barátra szert tesz. A hű barátnak egyszerűen nincsen ára, nincsen, ami vele értékben fölérne. ...

A bölcsesség iskolájában
Fiam, tanulj ifjúságodtól fogva, és még ősz fejjel is gyarapodj a bölcsességben. ...Tanulhatsz, fiam, ha kedved van hozzá, és ha idefigyelsz, okosabb leszel. Ha akarsz, tanulhatsz, és bölcs lesz belőled, hogyha a füledet felém fordítod. Szegődj szívesen az öregekhez, és ahhoz csatlakozz, akit bölcsnek ítélsz. ... Elmélkedjél sokat az Úr törvényein, s az ő parancsain gondolkodj szüntelen. Akkor megvigasztalja majd a szíved, s megadja neked a kívánt bölcsességet. Közöm. Talán megbocsátható, ha azt idézem így hetven felé, hogy még ősz fejjel is gyarapodj a bölcsességben. Kezdek őszülni lassan-lassan. Remélem, ha elég tempósan merülök új ismeretek elsajátításába, valamennyire egyensúlyt tartanak feledésem sebességével.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr828450888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása