Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.06. 18:30 emmausz

Egom

Prózai leszek. Egy tőmondat elég volt ahhoz, hogy megállapodjunk benne, ma Esztergomba kirándulunk. [Hogy hívják a kislányt? Mit visz a kosarába, és hová tart? ESZTER-GOMBA]
Csaknem délben indultunk a Siemenshez. Mivel minden megállónál megállt és vonakodott továbbindulni, elneveztem úttörővasútnak. Viszonylag nagy a hangja, de oly sűrűn megáll, hogy nem képes felgyorsulni. Megnéztem: 120km/h a max. sebessége, de jó, ha a harmadával-felével kocogott. Azért célt értünk.  Lementünk a Dunához, hogy felmehessünk a bazilikába. Mivel átmentünk a prímás pince alagútján, ráakadtunk egy jóságos liftre, amely az utolsó 50 métert megtakarította nekünk. Betértünk a bazilikába. A mesterkanonok stalluma előtti névtartóban egykor V. Miklós neve szerepelt. Immár üres.
Fönt szétnéztünk egy kissé. Esztétikai élmény messzire ellátni.
Felfelé rossz volt, de ellenben lefelé jó (GD), hogy a nagyokat is idézzem. Lefelé annál is inkább jó volt, mert a kora nyári melegben fagylaltoztunk. Hideg és édes fagyikat nyalogattunk. Rumos dió, csokoládé, (Tücsinek hiába mondtam Bud Spencer mondókáját, a pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt, ő) ragaszkodott ezekhez, és a tetejébe epert kért és kapott.
Köszönjük, kellemesen elfáradtunk. Nincs jó kapcsolat a vonatok és a buszjáratok között. Lábusszal tettük meg visszafelé is a távot a Dunától a vonatig.
Sir 32. f.
A lakomák
Asztalfőre tettek? Ne bízd el magadat! Légy közöttük olyan, mint egy a sok közül. Viseld gondjukat, azután leülhetsz. Ha már megtetted a kötelességedet, akkor foglalj helyet. Így örülhetsz velük és a lelkületed miatt tied a koszorú. Idősebb korodhoz illően szólalj fel, ne kérkedj tudásoddal, ne zavard a zenét. Amíg énekelnek, ugyan ki társalog, és tudását rosszkor ki fitogtatja? Mint valami rubin az arany ékszeren, olyan a szép nóta borozgatás közben. Mint a smaragd pecsétkő aranyfoglalatban, olyan a dalolás a pompás bor mellett. Ifjú, csak akkor szólj, hogyha kénytelen vagy, ha már kétszer-háromszor is felszólítottak. Foglald össze jól és röviden beszélj, azok egyike légy, akik tudnak, s hallgatnak. Előkelők között ne emelkedj szóra, és ha más szónokol, akkor te ne fecsegj. A dörgést megelőzi a villámlás fénye, a szerény ember útját rokonszenv készíti elő. Ha az idő lejár, ne maradj ott tovább, menj szépen haza, és ne lődörögj ott. Otthon szórakozz még és tégy kedved szerint, de gőgös szót ejtve ne keveredj bűnbe. Mindezért magasztald az Istent, aki javaival ily bőven felüdít.

Isten félelme
Aki féli az Urat, azt eligazítja, szívesen fogadja, aki hozzá fordul. A törvény kutatóját betölti a törvény, de a képmutató belegabalyodik. Megigazul mind, aki az Urat féli, akárcsak a fény, ragyognak jótettei. A bűnös nem tűri a rendreutasítást, annyi kibúvót lel, amennyi csak kell. Az okos ember nem veti meg a jó tanácsot, a dölyfös hitetlen nem tud a törvényről. Meggondolatlanul ne tégy soha semmit, akkor nem kell soha megbánnod tetteid. Göröngyös úton ne igen járj, ne botladozz a köves talajon. Egyenes úton se bízd el magad, szedd össze magad a gyermekeid előtt. Akármit teszel, jól vigyázz magadra, mert ha így teszel, megtartod a parancsokat. Aki hisz a törvényben, megtartja parancsait, aki bízik az Úrban, az nem vall szégyent. Közöm. 1. A lakoma különféle résztvevőinek kínálja a szerénységet. Ma azt mondanák az idő lejárásával kapcsolatban: A házibuli akkor marad meg kedves emléknek, ha akkor távozol, amikor javában zajlik, amikor még a topon van. Immár x-edszer javasolja az Úr félelmét. Itt a megigazulás eszközeként. És nem is téved.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr608574294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása