Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.05.31. 21:38 emmausz

A matchboxok életre keltek

Nekünk gyerekkorunkban, az ötvenes évek elején egyforintos pléh-autóbuszunk volt, az ÁPISZ-ban árusították, azzal játszottunk, akkoriban matchbox itt nem létezett. Gyermekeink idejében már igen. Kaptak is bőven, mert az öntőfémből készült modell megfizethető áron volt kapható. Tartósak voltak az eredeti kisautók, hosszan lehetett tologatni őket, hacsak nem korcsolyázott rajtuk a gyerekcse. Amikor 1989-ben Óbudára költöztünk, a lakótelep környéke tele volt az építők által szertehagyott épületgépészeti felesleggel, szeméttel, óriási tiplikkel, betonvasakat összefogó vastag drótokkal, még egy japáner is itt várta a réten sorsa beteljesedését. A sok lim-lom között találtam két kábelcsatornát. Ezek méretre 5cmx200cm-es PVC-tartozékok; lapos u-alakú keresztmetszetük van. Éppen arra valók, hogy a kanapéra emeljük egyik végüket, és innen eresztgessék a gyerekek a matchbox-autókat a szőnyegre.
A felfedezést követően a kis modellautók élete új dimenziót kapott. Megunhatatlanul állítgatták a lejtő felső végére a kis gépkocsikat a fiúk, de a lányok is. Fiunk kezdte az autóeregetést, majd a franciaországi unokák, és immár saját gyerekünk kicsi gyerekei is boldogan versenyeztetik az autómodelleket.
A vicc az egészben, hogy pofonegyszerű a dolog. Ma is megfizethető egy ilyen méretű kábelcsatorna, és alkalmas arra, hogy a gyerekek visszatérően játsszanak vele. Ők csak sínnek nevezik, pedig nem egészen az. Olyan értelemben legfeljebb, hogy az autókat terelik az „út” falai.
Ízelítő az Izajás 37. f.-ből.
Izajás megnyugtatja a királyt
Hiszkija király megszaggatta ruháját... Majd elküldte Eljákim udvarnagyot, Sebna írnokot és a papok közül a véneket..., Izajás prófétához. Így szóltak hozzá: „Ezt üzeni Hiszkija: Ez a nap a szorongattatás, a büntetés és a megszégyenülés napja, mert eljött a magzatok megszülésének az ideje, de nincs erő a szülésre... Ő így válaszolt nekik: „Mondjátok meg uratoknak: Ezt üzeni az Úr: Ne félj azoktól a szavaktól, amelyeket hallottál, amelyekkel Asszíria királyának szolgái gyaláztak! Íme ... saját országában juttatom kardélre.”

A főpohárnok visszatér urához
... Asszíria ... királya elvonult Lachisból, mert jelentették neki ...Kus királyáról: „Kivonult, hogy ismét harcba szálljon veled!”

Újabb beszámoló Szancherib követségéről
 Szancherib akkor újra követeket küldött Hiszkijához ezzel az üzenettel: „Mondjátok meg Hiszkijának, Júda királyának: Nehogy csalódj Istenedben, akiben bizakodol, azt gondolván, hogy nem kerülhet Jeruzsálem az asszírok királyának a kezére! ...Ekkor így imádkozott Hiszkija az Úrhoz: „Seregek Ura, ... szabadíts ki minket a kezéből, hadd tudja meg a föld minden országa, hogy csak te vagy Isten, az Úr.”
Izajás közbenjár
Akkor Izajás, Ámoc fia, üzenetet küldött Hiszkijának: „Ezt mondja az Úr, Izrael Istene feleletül arra az imádságra, amelyet az asszírok királya, Szancherib miatt hozzám intéztél. Ez az a szó, amelyet az Úr kimondott rá: .... Tudok róla, ha fölkelsz, s ha leülsz, jártadat, keltedet jól ismerem. Mivel ellenem lázadtál, és kevélységed a fülemig hatolt: azért karikát teszek az orrodba, zablát a szádba, és úgy vezetlek vissza azon az úton, amelyen idejöttél.

Jel Hiszkija számára
...Ebben az esztendőben azt eszitek, ami magától terem, a második esztendőben, ami a parlagon sarjad, de a harmadik esztendőben vethettek, arathattok, szőlőt ültethettek és ehetitek gyümölcsét. Júda házának megmenekült maradéka gyökeret hajt alul és gyümölcsöt hoz felül. ... A Seregek Urának féltő szeretete viszi ezt végbe.

Jövendölés Asszíria sorsáról
Ezért az Úr ezt mondja Asszíria királya felől: Nem hatol be ebbe a városba, nyilat sem lő ki ellene. Pajzzsal sem támadja meg és sánccal se veszi körül. Azon az úton, amelyen idejött, visszatér; a városba be nem hatol. Mert oltalmazom ezt a várost és meg is szabadítom, magamért és szolgámért, Dávidért.”

Szancherib bűnhődése
Még azon az éjszakán kivonult az Úr angyala, és az asszírok táborában lesújtott száznyolcvanötezer emberre. Reggel, ébresztőkor mind ott feküdtek holtan. Erre Szancherib fölkerekedett és elvonult. ...Egyszer, amikor éppen istenének, Niszroknak templomában imádkozott, fiai, Adrammelech és Szarecer kardot döftek bele. Fia, Azarhaddon követte a trónon. Közöm. A világ kettős történelme rajzolódik elénk. Az e világi történések, fenekedések és hatalmas kudarcok, valamint ugyanaz az Isten felől nézve, akinek Izajás a tolmácsa. Olyan ez, mint a gazdag csomós szőnyeg, a hímzés színe, meg a fonákja. A fonákról nézve gubancos a kép, de minden megvilágosodik annak, aki a színét látja. (Vö.  Tudok róla, ha fölkelsz, s ha leülsz, jártadat, keltedet jól ismerem.)     

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr878765502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.06.01. 06:53:13

"Sínautó". Föltalálták a gyerekek. Később a lendkerekes autóval száguldoztunk, vagy ez az, amiről te írsz?

emmausz 2016.06.01. 10:37:40

A Lemezárugyár pléhbusza csőrös autó volt. Ugyancsak egy forintba került a pléh versenyautó is. A lendkerekes autók ezek után következtek. Elég gyorsan tönkrement bennük a puha fémből készült fogaskerék.
süti beállítások módosítása