Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.06.10. 09:47 emmausz

Néhány engem foglalkozató téma

Aki mosolytalan, annak hamar lefittyed kétoldalt az ajka. Az olyan, mint aki az ecetgyárból jön, ahol megtanult savanyú pofát vágni.
Nem úgy a mosolygós.
Adva a kormányszóvivő. Rájöttem, hogy szuper ebben a minőségében. Néhány dolog teszi nagyon is alkalmassá. Gyors felfogóképessége, tájékozottsága, határozottsága, türelme és nem utolsósorban szűnni nem akaró mosolya. Aki feszt tud mosolyogni, attól nem félnek a kérdező újságírók, akinek a szája nonstop mosolyra húzódik, attól felsorakoztatott érveit könnyebben elfogadják. Aki nevetősen adja elő mondanivalóját, ott felderülnek az arcok, oldódik a szorongás, fellélegzik, aki hallgatja.
Említettem már, legalábbis akartam, hogy a megelőlegezett mosolygás gesztusa szerintem átalakítja az ember idegéi működését. A megemelt szájszél a mosolygás tónusa, amely véleményem szerint visszahat az ember viselkedéskultúrájára. Emeli szintjét, fogyaszthatóbb lesz környezete számára ez a fajta viselkedés, megnyitja a zártabbakat, mert szívesen kapcsolódnak a mások jókedvéhez.
A röhögés társas szórakozás. Számos példa bizonyítja. Pl. zárt tömegközlekedési eszközön valaki olvasás közben hahotára fakad, mosolyra húzódik néhány ember ajka, majd egyre többen kapcsolódnak a jókedv kifejezéséhez, utóbb előfordulhat, hogy az egész zárt tér együtt röhög.
A mosolygás is olyan, mint a decrescendo. Meg kell csinálni, mert általában nem jön magától. De aztán átalakító ereje lesz. Az ilyen embernek csak rá kell nézni a fejére és jobb kedvünk kerekedik tőle.
Még két téma, amire rájöttem. A késedelmes gratuláció megírása ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a megelőlegezett. Sőt. Mégis hányan inkább szabadkoznak késedelmességük folytán.
Előbb megérkezni valahová ugyanúgy lehetséges, mint késedelmesnek lenni. Csakhogy előbb érkezni nem jár stresszel, nem kell magyarázkodni. Egyszer kell előbb elindulni, s a dominóelv szerint minden programra sikerül hamarabb érkezni. Aki eleve késésben van, a késések ellehetetlenítik, hogy helyreálljon az időbeli rend. Itt is érvényesül a dominóeffektus.
Izajás 46. f.
Bel bukása
Leroskad Bel, összetörik Nébó. Bálványaikat állatokra, barmok hátára rakják, úgy viszik súlyos teherként, kimerült állatok hátán. De leroskadnak, mind térdre rogynak, nem tudják megszabadítani azokat, akik viszik őket, sőt maguk is fogságba jutnak. „Hallgassatok ide, Jákob háza, és ti mindnyájan, akik Izrael házából megmaradtatok, akiket anyátok méhétől fogva hordozok, akiknek terhét az anyaöltől kezdve viselem. Én öregkorotokig ugyanaz maradok, s míg meg nem őszültök, hordozlak titeket. Mint eddig is tettem, továbbra is viszlek, fenntartalak és megmentelek benneteket.

Az Úrhoz nincs hasonló
Kivel vethettek egybe és kivel mérhettek össze? Ki mellé állíthattok oda, kihez hasonlíthattok? Azok, akik kiöntik az aranyat erszényükből és lemérik mérlegen az ezüstöt, aranyművest fogadnak, hogy istent csináljon nekik, aztán leborulnak előtte és imádják. Majd vállukra veszik, és úgy cipelik, aztán leteszik állványra, hogy veszteg maradjon. Nem is mozdul el helyéről, ha kiáltanak hozzá, nem felel, a nyomorúságtól nem ment meg senkit.

Az Úr irányítja a jövőt
Gondoljatok erre és szégyenkezzetek, vegyétek szívetekre, ti pártütők! Emlékezzetek a régmúlt időkre, hogy én vagyok az Isten és nincsen más; hogy nincs senki hozzám hasonló. Én kezdettől fogva kijelentettem a jövendőt, és előre megmondtam, amik meg se történtek még. Azt mondom: Tervem valóra válik, és amit akarok, mindent végbeviszek. Elhívom kelet felől a ragadozó madarat, messze földről a kiválasztott férfit. Ahogy mondom, úgy teszek, mihelyt eltervezem, már végre is hajtom. Hallgassatok hát ide, ti csüggedt szívűek, akik úgy érzitek: messze van még a győzelem. Közel hozom győzelmemet, már nincs is messze, és nem késik szabadításom. Szabadulást szerzek Sionnak, és dicsőséget adok Izraelnek.” Közöm. Izajás nem optimista, hanem lát. Isten jóvoltából előre is. Ismételgeti a közeli szabadulás hírét. Gyanítom, azért teszi, mert nem hiszi el a nép. Mintegy reklámoznia kell, hogy tudatuk ráálljon a szebb jövő elképzelésére.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr138796998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása