Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.06.18. 10:19 emmausz

Szakrendelésen

Említettem, hogy szemem kötőhártya-gyulladást produkált. Szerintem a számítógépezés következtében. Tipikusan olyan tüneteket produkáltam, mint amikor egy sűrűn teleírt kéziratot kijavítottam. Szúr a szemem, viszket belül, vörös az erek megerőltetésétől, s erre rásegítenek a fűfélék virágporai, a nyár vattaszerű termése, annak finom szálai. Úgy gondoltam, hogy véget vetek a problémának, és elnyargaltam az orvoshoz. adott rá szemcseppet, enyhült is a nyomás, csillapodtak is a tünetek, de nem múlt el maga a bajom.
Második lépcsőben felkerestem a szakrendelőt. Itt recepció van, itt adategyeztetés van, itt iratok ellenőrzése van, itt sorszámot osztanak, nem lehet ám direktben megtámadni a szakorvost. A pult mögött ülő nő rákérdezett, mi a panaszom, mivel ma a szemorvos gyermekrendelést folytat.
Mondom, hogy kötőhártya-gyulladásom van. Az más, mondja ő, adok sorszámot, hívni fogja a doktor úr. Adott sorszámot és elég hamar hívott a doktor úr. Kérdi, mi a panaszom: Mondom, kötőhártya-gyulladásom van. Az nem biztos – mondja ő. – Mi a panaszom? Ahá – gondolom magamban –, itt el kell felejtenem, amit a recepción már bizton tudtam, nem vagyok beteg, még csak panaszom van. – Reggelre beragadt a szemhéjam váladékozástól. 
– Melyik szeme?
– Mindkettő.
– Milyen színű volt a váladék?
– Valamilyen színt kell vallanom: Átlátszó – felelem.
– Magának tényleg kötőhártya-gyulladása van – állapítja meg az orvos. Mégpedig nem a közönséges fertőzésből fakadó, hanem rosacea nevű bőrtünetek által provokált. Írok cseppeket, de ez csak kozmetikázza a dolgot. Keresse fel a bőrgyógyászatot az alapbaj kezelése céljából. A recepció ad időpontot.
Eddig nem kerestem fel, inkább azon tűnődtem, ha felismerte a bajt, és tudja, hogy a bőrgyógyász meggyógyítja, akkor mindek utal hozzá, miért nem írja fel a gyógyulást jelentő elixírt?
A történtekről apám közel száz éves matrózélménye villan be. A zsákszobában volt elszállásolva. Kénytelen volt felettese szobáján keresztül haladni, ha eljött a takarodó. A tiszt kemény hangon tiltotta meg, hogy átjárjon a szobáján a közlegénye. Lehet, hogy kézen állva tette meg a néhány lépést, esetleg berepült a saját szobájába? 
***
Hallgatom a mezzón a különféle komponisták különféle előadók által különféle zongorákon előadott műveit. Mindhárom „különfélének” kiemelt fontossága van. Nem mindegy, hogy ki kinek a művét min játssza el. Mondok egy példát: Jandó Jenő Steinway zongorán Chopint játszik. Mindjárt más lesz a dolog, ha Jandó Jenő Chopint játszik, de Baldvin zongorán adja elő, vagy még inkább, ha Yamahán. Annyira meghatározó a hangszer, hogy talán helyesebb volna azt mondani: steinway-ezik, baldvinozik, yamaházik.
Persze a tempó és a dinamika annak a függvénye, hogy ki adja elő. Jandó, Kocsis, etc. No és a teljesség kedvéért: Chopint játszik, Bartókot, vagy Muszorgszkijt...
Ízelítő az Izajás 54. fejezetéből:
Jeruzsálem népének szaporodása
...Tedd tágassá sátradban a helyet, és hajlékod kárpitjait feszítsd ki bátran. Hosszabbítsd meg a köteleket, és erősítsd meg a szegeket, mert kiterjedsz jobbra és balra. Nemzetséged hatalmába keríti a nemzeteket, és benépesíti az elhagyott városokat.

Az Úr szeretete népe iránt
Ne félj, nem fogsz megszégyenülni, ne pirulj, nem ér gyalázat..., mert maga Teremtőd lesz a hitvesed, a Seregek Ura a neve. Izrael Szentje lesz a Megváltód, akit az egész föld Istenének hívnak. ... örökre szóló irgalommal megkönyörülök rajtad ... a hegyek megindulhatnak, és megrendülhetnek a halmok, de az én szeretetem nem hagy el soha, és veled kötött békeszövetségem nem inog meg.

Az új Jeruzsálem
Ó, te szegény, ..., nem kell semmitől félned. ... aki megtámad, az elvész miattad... – mondja az Úr. Közöm. A fejezet a választott nép vigasztalása. Itt is egy utalás a Messiásra. Izrael szentje lesz a Megváltód... Egyebekben a ne félj! – kitétel itt is szerepel. Fama est, hogy a Szentírásban ez a kifejezés 365-ször fordul elő. Anélkül, hogy megszámolnám, hajlok rá, hogy így van. Valóban sokszor belebotlok ezekbe a bátorító szavakba. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr68820310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása