Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.08.03. 10:17 emmausz

Kérdés

Egy alkalommal Jézus távgyógyítja egy kánaáni asszony megszállott lányát. Szóbaelegyedésük egymással rosszul indul. Az idegenek a zsidók szemében kutyák. A szóhasználatot átveszi a Mester is pedagógusi célzattal. És befogad, mert gyógyít. A kérdés, fel is tétetett nekünk: Mi hogyan állunk a befogadással?
A kérdés jogos. A befogadás ma több mint rizikós. Amikor a gyaurokat nevezik kutyahitűeknek, alábbvalóknak, kiirtandóknak vagy automatikusan megsarcolásra ítélt, másodrendű lényeknek, akik nem is emberek, akkor nehéz a testvéri befogadásról beszélni.  A pápa befogadott iszlámista családokat. Elképzelhető-e, hogy előtte nem érdeklődtek a biztonságiak, hogy kifélék, mifélék azok?
Aligha. A támadóan fellépő emberek befogadása nonszensz, ép ésszel követhetetlen gesztus volna. A befogadás ugyanis nem azt jelenti, hogy hagyom, hogy megszálljanak engem, hanem azt, hogy a jóérzés és a lelkiismeretes viselkedés, a köztünk létrejövő megállapodásokat megtartjuk. Minden ezzel ellenkező gyakorlat eltántorító valami a befogadások kérdését illetően. 
Ízelítő a Jeremiás 31 f.-ből:
... az Úr: örök szeretettel szerettelek, azért megőriztem irántad irgalmasságomat. Újra fölépítlek, és te fölépülsz, Izrael szűzi leánya! ... hirdessétek: Az Úr megszabadította népét, Izrael maradékát. ...könnyek között mentek el innen, de megvigasztalódva vezetem őket vissza. Forrásvizekhez vezérlem őket, sima ösvényeken, nehogy elessenek. Mert atyjává lettem Izraelnek, és Efraim elsőszülött fiam. ... Olyan lesz a lelkük, mint az öntözött kert, és bánat nem éri őket. Akkor majd táncot lejt örömében a lány, az ifjak és az öregek egyaránt boldogok lesznek. Gyászukat akkor örömre fordítom, megvigasztalom őket, s örömet szerzek nekik fájdalmuk után. ...Ezt mondja az Úr: Jajszó hallatszik Rámában, sírás és keserves jajgatás: Ráchel siratja fiait és nem akar vigasztalódni fiai miatt, hiszen már nincsenek többé... kedves fiam nekem Efraim és dédelgetett gyermekem, hogy minden megfenyítése után meg kell róla emlékeznem? Szívemnek meg kell indulnia, meg kell könyörülnöm rajtuk – mondja az Úr... Meddig járkálsz még ide-oda, te állhatatlan leány? Bizony, az Úr valami újat teremt a földön: az asszony visszatér férjéhez.

Júda helyreállításának ígérete
... felüdítem az eltikkadt lelket, s minden éhezőt jóllakatok. Ezért mondják majd: Amikor fölébredtem, bőség vett körül, és álmom üdítő volt.

Izrael és Júda
... amint egykor gondom volt rá, hogy kigyomláljam és leromboljam, hogy szétszórjam, elpusztítsam és veszedelembe sodorjam őket, úgy gondom lesz arra is, hogy felépítsem és elültessem őket.

Egyéni visszafizetés
... ki-ki a maga gonoszságáért hal meg; csak annak vásik el a foga, aki az éretlen szőlőt eszi.

Az új szövetség
... új szövetséget kötök Izrael házával és Júda házával... Bensejükbe adom törvényemet, és a szívükbe írom. Én Istenük leszek, ők meg az én népem lesznek. ... mindnyájan ismerni fognak a legkisebbtől a legnagyobbig..: megbocsátom gonoszságaikat, és vétkeikre többé nem emlékezem.

Izrael fennmaradása
... Ha ez a megszabott rend valaha megrendül színem előtt, csak akkor szűnik meg Izrael nemzetsége nép lenni előttem mindörökké.... csak akkor vetném el Izrael nemzedékét azért, amit tett.

Jeruzsálem újjáépül
... az Úr városa újjáépül Hananel tornyától egészen a Szeglet-kapuig... az egész völgy, ahol a holttestek és a hamvak vannak, az egész mező a Kidron patakja mentén, kelet felé, egészen a Lovak kapujának szegletéig az Úrnak szentelt hely lesz. Soha többé nem pusztítják el, s nem tartják átok helyének. Közöm. A fejezet a 33. zsoltár egyik igazságát bontja ki. Az Úr hűséges, mindnek ellenére. A jelenlegi miserendben a vértanúk emlékére mondott misékben idézik ezt a részt: könnyek között mentek el innen, de megvigasztalódva vezetem őket vissza.
Még megjegyzem: egyes teológusok szerint a próféták nem mindig láttak kristálytisztán. Jövendöléseik olykor meglehetősen homályosak voltak, mindenesetre zömük teljesen igaznak bizonyultak. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr388932138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása