Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.05. 10:20 emmausz

Vízválasztókról és Bach Máté-passiójáról

Az inflexiós pont (vagy hajlási pont) azt a pontot jelenti, ahol a függvénygörbe görbületet vált. A görbe alakja az inflexiós pontban változik konkávból konvexbe, vagy fordítva. Ha tehát megrajzolom ezt az irányváltó görbét, alig hihető, de egy pontban sem egyenes, pontosabban egyetlen pontban megy át az irányváltozás. Roppant izgalmas viszont, hogy mi történik ebben a pontban. A váltónál dől el, hogy merre halad tovább a vonat.
Ilyen inflexiós pontokkal tele van az élet. Mindjárt a kezdetén is találkozunk vele. Létrejön a megtermékenyítés. Ahol egy pontig nem volt élet, ott a folyamat egyik pontján új élet indul. Mi történik ott, ahol és amikor a nemlétből lét keletkezik?
Új ismereteket tanulunk. Nem ismertem egy idegen szót. Mikortól kezdve ismerem? És mi történik a fejemben a megismerés pillanatában?        
Nem mindig voltam szerelmes. Voltak lányok, voltak fiúk, voltam én. Egyszerre csak fellobbant bennem egy korábban nem tapasztalt irányultság (mindegy, hogyan nevezem, egy szerelmes érzelem, egy megborzongató odafordulás a másikhoz...), és – előbb? utóbb? – a másik félben is. De mi történt a hatalmas változás pillanatában?
Ugyanilyen inflexiós pont a földi halál. Az ember él (mozog, mutatja az életjelenségeket, alkot, gondolatai vannak, éhes, kapcsolatai vannak stb.) aztán kihuny belőle mindaz, amit az előbb felsoroltam. Miféle beletörődés, miféle kényszer az, amelynek a következtében mindez végbemegy. Valójában az a kérdés, hogy mi történik ott, akkor, amikor a megfordíthatatlan és minőségi változás bekövetkezik?   
***
Tegnap este félkilenctől negyed tizenkettőig a Mezzo-n láttam, hallottam Bach Máté-passióját. Felszerelkeztem a Hangversenykalauzzal (hogy megértsem a mű szerkezetét, és figyeljek néhány érdekes szempontra), egy német kiadású újszövetséget (hogy mindig tudjam, hol tart a cselekmény), és egy magyar újszövetséget is (hogy minden részletet pontosan értsek). Rácsodálkoztam, hogy a szinoptikusok között egy ilyen eltérés is van, miszerint Lukáccsal szemben nem kéri a jobb lator, hogy vigye őt az országába Jézus, hanem a vele együtt megfeszített gonosztevők gyalázták Jézust. János csak annyit említ, hogy többekkel (Márknál két latorral) együtt feszítik keresztre.
Az előadás is alátámasztotta, hogy a korabelieknek volt idejük megmártózni a zenében, a beszédekben. Engem a látvány is magával ragadott. Az érdekelt, hogy a szereplők mennyire élik meg azt, aminek a részesei. Leginkább az evangélista mimikája, kifejező szeme, mimikája fogott meg, aztán az idős karmester tevékenysége is. 2h45’-en keresztül diktálni a tempót, megadni a szükséges jelzéseket a kivitelezés módjára, tudni, hogy ki, mikor, milyen intenzitással lépjen be, és hogyan alakítsa hangerejét, nehéz lehetett. Különösen is, ha tekintetbe veszem, hogy mindezeket a gesztusokat alá kell rendelnie annak, amiről-akiről az oratórium szól. Szépen valósította meg a dirigens.      
Vannak aztán kellemetlen hatások is, amikor az operatőr az énektechnika alkalmazásától eltorzított arcba mászik bele. Talán nem kellene. Visszatetsző. Nem arra vagyok kíváncsi, hogy „milyen bibircsókok nőnek” a szereplőkön.
Ízelítő a Dániel 11. f.-ből:
...egyetlen pártfogóm, aki erős kézzel segít és támogat engem. Most az igazságot hirdetem neked:

A görög–perzsa háború
Nézd, még három király kerül uralomra Perzsiában; a negyedik nagyobb gazdagságra tesz szert, mint az összes többi. ... Ám birodalma összeomlik,...  királyi család kihal, másokra száll a birodalom.

Első háborúk a Ptolemaiosz és Szeleukida uralkodók közt
Először dél királya erősödik meg. De az egykori vezérek közül egy másik még nála is erősebb lesz, s hatalmasabb birodalmat szerez, mint a többi ország. Évek múlva szövetségre lépnek: dél királyának lánya a béke érdekében feleségül megy észak királyához. De ... ivadéka se marad. ... isteneiket is Egyiptomba hurcolja.

Nagy Antiochusz hadjáratai Egyiptom ellen
... dél királya kivonul haragjában, és harcba száll észak királyával. Ez nagy sereget állít csatasorba, a sereg mégis annak kezére kerül. A sereg megsemmisül, s emiatt szíve felfuvalkodik. Bár tízezreket lever, mégsem marad hatalmon. Észak királya ugyanis visszatér még nagyobb sereggel... egy hadvezér véget vet gyalázatos tetteinek ...

Antiochusz Epifanész hadjáratai
Megvetésre méltó ember kerül a helyére.... Tetterő és hódításvágy izzik benne, amikor nagy sereggel dél királya ellen indul. Dél királya azonban még nagyobb és még erősebb sereggel száll csatába. Mégsem tud helytállni, mert cselt szőnek ellene, és asztaltársai az életére törnek. Serege szétzüllik, és sokan halálra sebzetten elesnek. Mind a két király rosszat forral a másik ellen, s még egy asztalnál ülve is félre akarják egymást vezetni. ...

Antiochusz Epifanész vallásüldözése
Megalázva és elcsüggedve tér vissza, s haragját a szent szövetségen tölti ki. ... a király a maga kénye-kedve szerint jár el. Felfuvalkodik és arcátlanul viselkedik az összes istennel szemben, a legfölségesebb Isten ellen pedig fennhéjázó módon beszél. ... olyanokat fogad meg, akik idegen isten népéhez tartoznak. Aki elismeri, azt elhalmozza tisztségekkel, rájuk bízza sokak kormányzását és bizonyos ellenszolgáltatásért szétosztja nekik az országot.

Antiochusz Epifanész bukása
De az idők végén hadba száll ellene dél királya. ... utoléri a vég, menthetetlenül. Közöm: Hatalmas csaták, összeesküvések, szószegések, emberek ezreinek lemészárolása, kegyetlenkedések, istentelenségek. Dániel próféciája a jövőben bekövetkező történésekről szól. Nem könnyű követni. Jószerével megvalósul valamennyi.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7811931897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása