Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.10. 10:00 emmausz

Pirulákkal vagy nélkülük

F. idézi Mark Twaint. Többek között ezt: „Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm, mert én is élni akarok!” Az emberben óhatatlanul felmerül: Már kétszáz évvel korábban sem hittek a patikaszerekben? A paleo-ketogén módszer alkalmazását szorgalmazó csoport is ilyen. Majdnem belehaltam az általuk diktált gyógyszerredukcióba. De még a kórházakban sem mindenki híve a piruláknak. Egyszer megértem kórházi tartózkodásaim során, hogy az éjszakás nővér ezt morogta magában: „Megyek, kiosztom az esti gyógyszarokat”. Lefogadom, hogy ő maga alig-alig élt pirulákkal. Egy másik meg megjegyezte: „Nekem is magas a vérnyomásom. De sebaj: Csalánba nem csap a mennykő.” Neki is volt némi igaza. Ameddig a mennykő máshova csap, addig nincs vész. De bizony, olykor a csalánra is lecsap.
Mi hát az igazság?    
Se vele, se nélküle?
Talán éppen ellenkezőleg: Vele is, meg nélküle is ugyanott végezzük, csakhogy nem mindegy, mennyi idő múlva.
Akik úgy rettegnek az agyonhangsúlyozott kockázatoktól és mellékhatásoktól, azoknak azt üzenem, hogy magam is közéjük tartoztam. Ma már kevéssé érdekel. A mellékhatás ezer ember közül egynél jelentkezik, száz közül egynél, tíz közül egynél. Na és? A teáknak nincsenek mellékhatásaik? Az összes élelmiszernek nincsenek mellékhatásai? Dehogynem. Csak éppen senkinek nem jutott még eszébe, hogy óva intse az embereket az étkezésektől, a teázástól. A gyógyszeripar viszont menekül a perekkel való fenyegetésektől. Ennek tudom be, hogy olyannyira betegesen és makacsul emlegeti a mellékhatásokat.
Visszatérve M. Twain-re csak azt akarom mondani, hogy egy jó poénért én is elmegyek a világ végére. A poénok természetükből fakadóan szellemesek, csattanósak, de nem feltétlenül igazak.            
Ízelítő a Zakariás 13. f.-ből:
Azon a napon forrás fakad Dávid háza és Jeruzsálem lakói számára, ...

Azon a napon ... kiirtom a bálványok nevét az országból, ...
Kiirtom az országból a [hamis] prófétákat és a tisztátalanság lelkét is. ...
A megszemélyesített kard: az új nép
Kelj fel, kard, pásztorom és társam ellen... Lesújtok a pásztorra, és szétszélednek a juhok: kezem a gyöngék ellen fordul. Ezen az egész földön ... két rész elpusztul, a harmadik rész megmarad. Ezt ... tűzbe vetem, és kiégetem,... megtisztítom, amint az aranyat is. Segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom, és azt mondom: „Ez az én népem!” Ő meg azt mondja: „Az Úr az én Istenem!” Közöm.

A hamisság és az igaz mivolt egymást kizáró valóságok. A végső időkben csak a megtisztított életakarás megy keresztül a vizsgán. Írhatnék helyette ilyesmit: A szeretet marad meg, és az, ami kapcsolódni tud hozzá. Csak értékek tudnak a Teremtőhöz kapcsolódni.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3012115009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2017.01.10. 11:33:42

Igen! És a poénok fő vonása az, hogy kicsit eltúlozzák, amin élcelődnek... de van bennük sok igazság, ahogy elnézem idősebb ismerőseimet, a szatyorszám szedett gyógyszereikkel... Egy-kettőnek mondtam is már, hogy jól jártak velük a patikusok, gyógyszergyárak...

emmausz 2017.01.10. 12:11:20

A poénok írott karikatúrák. Nehéz eligazodni a gyógyszeripari információs dzsungelben, és az is kétségtelen, hogy ez a világ egyik legnagyobb biznisze.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.01.10. 13:23:46

Az a legnagyobb baj, hogy mivel a gyógyszeripar tényleg az egyik legnagyobb biznisz, az ember nem tudhatja, hihet-e a gyógyszergyártónak, meg sajnos az orvosnak, aki az illető gyógyszert ajánlja. Mert ugyanakkor az egészség pénztár presszionálja az orvost, hogy azt a gyógyszert rendelje (sőt, csak azt rendelheti!), amely az EP-nak kevesebbe kerül. Ez például nagyon tisztességtelen eljárás, mert nincs két egyforma beteg, mindenkire másként hat ugyanaz a pirula - és akkor megint ott tartunk, hogy kinek is higgyen a beteg? :(

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.01.10. 13:24:40

@exbikfic: az egészségpénztárt természetesen egybe akartam írni, bocs'! :)

emmausz 2017.01.10. 20:27:38

Igaz. Így hát nagy árat fizetünk azért, hogy életünk meghosszabbodjék. A gyógyszerek valamiféleképpen ezzel a kettős játékkal, de mégis hozzájárulnak az életkor kitolódásához.
süti beállítások módosítása