Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.14. 10:26 emmausz

A mi roueni székesegyházunk

Hogy ideköltöztünk 30 éve, annak egyik oka a környezet egyedisége, szépsége. A helyi városi gázgyár gáztartálya felrobbant, sokáig állt a horpadt fémharang a helyén, mígnem elbontották, s utóbb a szennyezett talajt is kicserélték a terepen. Mára pedig kész a négy kúpos víztorony-szerű építmény külső tatarozása. T. sokáig szemezett azzal, hogy megveszi az egész komplexumot, és valamiféle szakrális célra átalakítja. Abból nem lett semmi, hiszen értéke milliárdokban mérhető, viszont nekem állandó fotótémám lett. Jobban ragaszkodom hozzá, mint annak idején az impresszionista festő,  Monet a roueni katedrális visszatérő módon történő megfestéséhez. Igen, lefestette ködben, tiszta időben, fagyban és ki tudja még miféle fényviszonyok közepette. Így vagyok én is a tornyokkal. Cskhogy Monet elment a katedrálishoz, magam elég, ha kinézek az ablakon vagy az erkélyről veszem célba az általam csak Fiastyúknak nevezett épületkompozíciót. (Azért neveztem Fiastyúknak, mert a magasabb toronyt három alacsonyabb veszi körbe, miként a kotlóst a kiscsibék. Más kérdés, hogy a Fiastyúk egy csillagkép neve. Vegyük véletlen egybeesésnek.)
Mindezt mintegy mentegetődzésképpen említem, már csak azért is, mert ma is közzéteszek egy képet róla, amint látszik a sűrű havazás alkalmával.
Mentségemre legyen, hogy az is bolond, aki olyan kalappal köszön, amilyen nincs neki. Avagy képes-e a Himalája tövében élő ember képeket készíteni a gázgyári tornyokról, vagy a Csendes-óceán szigeteiről. Ugye, nem. Én se tudok az általam el nem érhető tárgyakról fotókat készteni. A választásom olyan, mint a repülők turistaosztályán utazók étkezési választáslehetősége. Kétfélét választhat. Megeszi, otthagyja.            
Ízelítő a Máté 2. f.-ből:
A napkeleti bölcsek
bölcsek jöttek napkeletről és kérdezősködtek: „Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten, s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat.” Heródes a főpapoktól tudakozódott tőlük, hol kell a Messiásnak születnie. „... így jövendölt a próféta: Te Betlehem, Júda földje, egyáltalán nem vagy oly kicsi Júda nemzetségei közt, hisz belőled származik majd a vezér, aki népemnek, Izraelnek pásztora lesz.”Erre Heródes ... Ha megtaláljátok, jelentsétek nekem, hogy én is elmenjek és hódoljak neki.” ... ajándékot adtak Jézusnak: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.

Az egyiptomi menekülés
megjelent Józsefnek álmában az Úr angyala, ... József még akkor éjszaka fogta a gyermeket és anyját, és elmenekült Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig. Így beteljesedett, amit a próféta szavával mondott az Úr: „Egyiptomból hívtam az én fiamat.”

A betlehemi gyermekmészárlás
Heródes ...haragra lobbant és Betlehemben meg a környékén minden fiúgyermeket megöletett kétéves korig... beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: Kiáltozás hallik Rámában, keserves sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, s nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé.

Visszatérés Egyiptomból
Amikor Heródes meghalt, József és családja Galilea tartományba költözött. Odaérve Názáret városában telepedett le. Így teljesedett a próféták jövendölése: „Názáretinek fogják hívni.” Közöm. A történetet jobbára mindenki ismeri. Nem meglepő, hogy Máté háromszor hivatkozik korábbi korok prófétáira, és idézi az Ószövetség megfelelő helyeit. Jézus életét évszázadokkal előbb megjövendölik az Úr emberei. E jövendölések rendre teljesedtek.

Vitatják, hogy hány gyerek lehetett áldozata a mészárlásnak. Ha a település méretére gondolok, akkor nem sok, ha arra, hogy egy-egy családban nagyon sok gyermek született, akkor bizony jó néhány aprószentről beszélhetünk. Kérdés még, hogy kihalt-e már a heródesi lelkület belőlünk? Szeretném azt hinni, hogy igen (de AB, gyermekkatonaság, éhezés, járványok, gyermekrabszolgaság, higiénia hiánya, egész népek ellen vezetett háborúk...) Nem is folytatom. Isten értékesnek tartja az embert. Mi felebarátainkként nézzük őket. Nincs más értelmes választás.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr10012124563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása