Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.17. 10:27 emmausz

A magas labdát röptében lecsapni

Januárban (17.) felidéztem egy régen nekem feldobott magas labdát. Emlékeztetőül: „Anyag nem jött át, küldd újra, ne add fel.” Azonnal válaszoltam: „Ha nem adom fel, akkor továbbra sem fogod megkapni a szöveget. Dehogy adom  fel, inkább feladom.”
***
Évtizedekkel ez előtt történt. Annak idején egy lány barátjával többnapos kirándulásról tért haza. Mivel egy szobát béreltek, ráncoltam a szemöldökömet, mondván, hogy nem igazán bölcs dolog egy szobában aludniuk, merthogy a nemek mágnese kitartóan vonzza egymás felé a testeket. „De hát igazán nem volt semmi köztünk” – érveltek. A labdát azon nyomban visszaküldtem.  „Éppen ez az, amitől tartok. Szeretném, ha mindig lenne köztetek valami, ameddig meg nem esküdtök.” Mert ahogyan lányos szülők szoktak fogalmazni: alkalom szüli a tolvajt... stb.
Amikor lázasan fekvő menyasszonyomat meglátogattam, bátyja asztalkát állított közénk, „nehogy elkapjam a betegségét”.
Ízelítő a Máté 27. f. -ből. 2. rész.
Jézus keresztre feszítése
egy Simon nevű cirenei embert kényszerítettek, hogy vigye a keresztet. ... keresztre feszítették, és sorsot vetve megosztoztak ruháján...Feje fölé táblát tettek: „Ez Jézus, a zsidók királya.” Vele együtt két gonosztevőt is keresztre feszítettek, az arra menők káromolták, ... gúnyolódtak az írástudók, a vének, a főpapok: „Másokat megmentett, de magát nem tudja megmenteni”. ... gyalázták a vele együtt megfeszített gonosztevők is.

Jézus halála
A hatodik órától a kilencedik óráig sötétség borult az egész földre. Kilenc óra tájban Jézus felkiáltott, hangosan mondva: „Éli, Éli, lamma szabaktani?” (zsoltár szavai ezek)... Jézus még egyszer hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.

Csodák Jézus halálakor
Erre a templom függönye kettéhasadt..., a föld megrendült..., sok elhunyt szent feltámadt... A százados: „Ez valóban Isten Fia volt”. Messziről több asszony figyelte: Mária Magdolna, Mária...

Jézus temetése
...arimateai József Pilátustól elkérte Jézus testét. ... levette a testet, tiszta gyolcsba göngyölte, s sziklába vájt új sírboltjába helyezte. A sír bejáratához nagy követ hengerített, és elment...a főpapok Pilátust figyelmeztették: „Uram, ... az a csaló azt állította: Harmadnapra feltámadok. Rendeld hát el, hogy harmadnapig őrizzék a sírt, ... Pilátus: menjetek, őrizzétek!” Erre ...őrséget állítottak a sírhoz. Közöm. Nem lehet megrendülés nélkül olvasni a történteket. Jézust haláláig megvetés övezi. Legalábbis a gúnyolódók a hangadók. Aztán jönnek a rendkívüli események. Földrengés. Valamitől szétreped a templom függönye. Sírok nyílnak meg, halottak támadnak életre. Maga a százados is rádöbben a válóságra. Itt nem közönséges dolgok valósulnak meg. A szeretet totális áldozata. Néhányan szolidárisak vele, szinte mindnyájan nők, asszonyok. Illő feleleveníteni a keresztút visszatérő antifonáját:

 Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged.

Mert szent kereszted által megváltottad a világot.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412268090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása