Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.12. 22:32 emmausz

Mi mennyi?

Ma EP-ről esett szó, és arról, hogy ZÁ-nak azt mondta: De jól nézel ki. Hangjában volt némi malícia, talán egy kis ábrándos vágyódás is arra a reménytelen valóságra, hogy ő is jól nézzen ki. Tudta, hogy napjai meg vannak számlálva. Az ügy érdekessége, hogy ma megismertük feleségét, aki egy volt közülünk, de nem tudtuk, hogy az író özvegye. Hát ilyen kicsi ez a világ. Magam EP-t kétszer láttam a szigligeti strandon, egyszer a Szent Margit-kórházban, és karácsonykor olykor az éjféli misén.
Hogy kinek mi adatik, nem a mi dolgunk.
Mit is mond Péternek Jézus? Ha azt akarom, hogy maradjon [mármint János], míg el nem jövök, mi gondod vele? Te kövess engem! (Jn 21,19)
Mit is mond a régi latin mondás? Hodie mihi cras tibi.
És még sokan mondtak sokfélét, de nem akarom a mai beszélgetés témáját tovább ragozni.
Inkább egy másik latin közmondást idézek annak az aktualitásán, hogy telehold van.
Luna est mendax: Si C-rescit- D-ecrescit, si D-ecrescit C-rescit. (A hold hazug: Ha nő, akkor fogy, ha fogy, akkor nő.) Én ezt komolyan vettem, és tévedtem. Azt hittem, hogy a magyar hold is hazug, de nem. A magyar hold igazat szól: Ha D-alakú, akkor „dagad”, ha C-alakú, akkor „csökken”. Most pedig kifejezetten olyannyira D, hogy már nem is az, hanem O.
Ízelítő a Márk 14. f.-ből. 2. rész.
Péter tagadásának megjövendölése
Olajfák hegyén Jézus: „Megverem a pásztort és szétszélednek a juhok. De feltámadásom után majd előttetek megyek Galileába... Péternek: még ma éjjel, mielőtt a kakas másodszor szólna, háromszor megtagadsz.

Jézus halálküzdelme
Jézus: „Üljetek itt le, imádkozom.”  Péternek, Jakabnak, Jánosnak: virrasszatok!” ...Jézus: Atyám! Vedd el tőlem ezt a kelyhet! De úgy legyen, ahogy te akarod!”  „Simon, alszol? Virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek. A lélek ugyan készséges, de a test gyönge.” Visszatérve újra alva találta őket, és harmadszor is. Jézus: Íme, közeledik hozzám az áruló!”

Jézus elfogatása
Júdás: Akit megcsókolok, ő az. Fogjátok el!... elfogták. Jézus: Naponta ott voltam a templomban s nem fogtatok el. De az Írásnak be kell teljesednie.” mindenki magára hagyta és elmenekült.

Jézus Kaifás előtt
Jézust a főpaphoz kísérték. Péter messziről követte, a főpap udvarába. hamis tanúságot tettek ellene... Erre a főpap: Te vagy a Messiás, az áldott (Isten) Fia?” Jézus így válaszolt: „Én vagyok. És látni fogjátok, hogy az Emberfia ott ül a hatalom jobbján, és eljön az ég felhőin.” A főpap: „Mi szükségünk van még tanúkra? Hallottátok, hogy káromkodott. méltó a halálra. némelyek leköpdösték, ököllel verték, s közben kérdezgették: „Találd el, ki az!” Még az őrség tagjai is arcul verték.

Péter megtagadja Jézust
Péter az udvaron tagadta Jézust. Akkor megszólalt a kakas. megint és megint tagadta. A kakas másodszor is megszólalt. Péternek eszébe jutott: „Mielőtt a kakas másodszor megszólal, háromszor tagadsz meg.” És könnyekre fakadt. Közöm. Halálos dráma. Itt élesben mennek a dolgok, és elválik az igaz és a hamis. Övéi elalszanak, Júdás elárulja, a tanítványok elszaladnak, Péter ugyan távolról követi,  de megtagadja, a főpap rábírja Jézust, hogy valljon színt, a sokaság megalázza, bántalmazza. Jézus nem keresi a halált (vedd el tőlem ezt a kelyhet), de mindvégig engedelmes marad (legyen, ahogy te akarod). Örök figyelmeztetés: A lélek készséges, de a test gyönge. És elkezdődik az igaz pere, amely végén a „zöldellő fát kivágják”.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2412333483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása