Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.01. 07:41 emmausz

Idézetek

Igék a Bibliából. Van, aki kivált szereti, ha egy-egy bibliai mondat igazítja el az életben. Ennek karikírozását hallottam szerzetesnőtől. Az egyszeri ember tanácstalan, ezért felüti a Bibliáját. Szeme a következő mondaton áll meg: „Ekkor Júdás felakasztotta magát egy fára”. Ezen a csúf jeleneten kiakadva emberünk új hellyel próbálkozik. Becsukja, majd kinyitja újra a Szentírást. Ezen a mondaton állapodik meg tekintete: „Menj, és tégy te is hasonlóképpen”.
Tanulság: Istenkísértés lehet ez az idézetekkel történő vagdalkozás. Olyasvalami, mint a sorscédula és a papagáj esete. A Biblia tele van ilyen meg olyan mondatokkal, kijelentésekkel. Ezek azonban valamiféle logikai kapcsolatban állnak szövegkörnyezetükkel. Ebből vakon kiragadni valamit, tényleg veszélyes. Gyakori, hogy egy-egy mondatnyi idézettel ellátott cédulácskákat kínálnak hívek egymásnak.  Húzzál! – hangzik a felszólítás. Nem szívesen teszem. Behízelgő lehet az adott idézet, de aki ismeri a szövegkörnyezetét, tudja, hogy a Bibliában vegyesen állnak pozitív és kevéssé pozitív mondatok. Önkényes dolog ezekből egyesek favorizálása, mások elvetése.
***

Rájöttem, hogy az unokák mennyire értik és szeretik a szójátékokat, poénokat, rímeket. Mondjuk így: hálásak érte. Persze lehet, hogy ez inkább a személyes törődésnek tulajdonítható, amiről aligha lehet leválasztani.
Parancs – narancs. – Parancsolsz narancsot?
vagy
Van ám banán, az ám, hazám.
Ugyanezért szeretik a csúfolódó versikéket is. Igyekszem nem túlságosan csúnyákat mondani nekik, s örülnek nekik.
Ízelítő a Lukács 10. f.-ből. 2. rész.
Jézus öröme
Jézus dicsőítette Istent a Szentlélekben: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked. Mindent átadott nekem Atyám. Senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya...”

Az irgalmas szamaritánus
törvénytudó: „Ki a felebarátom?” Jézus: „Egy embert rablók kifosztottak, véresre vertek, és otthagyták...  egy pap ... elment mellette... egy levita is. Végül egy szamaritánusnak ...megesett rajta a szíve... bekötözte, az embert... elvitte egy fogadóba és ápolta. két dénárt, adott a fogadósnak: Viseld gondját... Mit gondolsz, ki volt a felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?” „Aki irgalmas volt iránta”. Jézus így folytatta: „Menj és tégy te is hasonlóképpen.”

Mária és Márta
... Márta befogadta házába... húga, Mária odaült az Úr lábához és hallgatta a szavait. Márta ...méltatlankodott Jézusnak: Szólj neki, hogy segítsen nekem! Az Úr: „Márta... csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha.” Közöm. - Értelmiségi körök zavarba esnek olvasván: elrejtetted a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek... Ebben a pillanatban mindenki kicsiny szeretne lenni. Pedig csak a lélek egyszerűségéről és Istenre nyitottságáról van szó. – A szamaritánusról szóló parabola csak Lukácsnál található. Elidegenedett társadalmunkban kinek-kinek van megfontolnivalója. Nekem is. – Márta és Mária magatartásbeli párhuzama. Jézus az óra rendkívüli fontosságára figyelmeztet. Vannak lényeges és vannak lényegtelen dolgok. Az idővel jól kell gazdálkodni, és a jobbért a jót azonnal ott kell hagyni.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4112393015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása