Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.10.19. 13:59 emmausz

KNYÍGI

Ha a közös blogunk témája a könyv, hát legyen. Ma felvázolok a könyvekről gondolatokat. Idézhetném Vörösmartyt: Hűség, barátság aljas hitszegők /Gunyáiból készült lapon regél. / Irtózatos hazudság mindenütt! / Az írt betűket a sápadt levél / Halotti képe kárhoztatja el.//  Országok rongya! könyvtár a neved…/
Értekezhetnék egy tanulmánykötetből: Vége a Gutenberg-galaxisnak? De azt sem teszem..
Mivel én közös témául a humort javasoltam, ide írok egy igaz történetet.
Orosz filmet nézett meg a B. család. Annak az egyik epizódja arról szólt, hogy a Szibériába száműzött foglyoknak bejelentik: Katalin cárnő szép gesztust gyakorolt velük: csomagot küldött nekik. Összegyűlnek mindnyájan az ajándékcsomag körül. Kinyitják, majd az éhező emberek a küldemény láttán csak annyit tudnak elkeseredésükben kipréselni magukból, hogy: KNYÍGI. A küldeményben nem volt kaja, csupán könyvek.
Történt aztán B.-ék életében, hogy hazajött a lány farkas éhesen. Benézett a frigóba, de nem talált ott mást, mint egy kevéske darakását. Szomorúan megjegyezte: KNYÍGI.
***
Persze a feldobott téma végtelen gazdag. Lehetne idézni, hogy a könyv jó barát. Lehetne idézni azt az antikváriust, aki meglehetősen borúlátón nyilatkozott a rádióban. „Néhány megszállott még keresi a könyvritkaságokat, de a korábbi érdeklődés alábbhagyott. A korábbi helyzet visszájára fordult: Az emberek szabadulni akarnak a könyvektől. Foglalja a helyet, és minden valamirevaló könyv megtalálható az interneten.”
Kicsit hasonló lett a helyzet a hanglemezpiac radikális csökkenésével. Minek tárolni bármit, hisz minden letölthető a youtube-ról.
***
Megoldásnak tűnhet az elcsatolt országrészekre küldeni a könyvfelesleget. De egyes vélemények szerint sok helyütt felhasználatlanul állnak a nem rendszerezett kötetek. (Ráadásul zokon a helyeken is megindul a menekülés a könyvektől.)
A könyvmegállókba legalább annyian visznek könyvet, mint amennyit onnan el.  
***
Mivel hozzánk költöznek átmenetileg a fiatalok, mi is felszámoltuk könyvtárunk javát. Nem kegyelmeztünk a regényeknek. Újra nem olvassuk el őket. Viszont megkegyelmeztünk fontosabb kézikönyveknek, valamint azoknak, amelyek nagyon hozzánk nőttek. A többitől fájó szívvel elbúcsúztunk. Próbáltuk őket célszemélyeknél elhelyezni. Az albumokat pedig olyan helyre vittük, ahol kedvükre válogathatnak bennük karácsony előtt az érdeklődők. Jut bőven a könyvmegállónak is belőlük.                 
Szeretjük a könyveket, szeretjük őket lapozgatni, szeretjük a nyomdafesték illatát, de a mieinket összehasonlíthatatlanul jobban szeretjük.
  



1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6914310725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

száradafa · http://muzsiattila.blogspot.com/ 2018.10.21. 07:34:26

Nemcsak felhasználatlanul állnak hegyekben a küldött könyvek, hanem rengeteg a papírgyűjtőbe került.
Városkánkban van egy kávézó, ahol rengeteg könyv van elvitelre, és nem fogy. Többet visznek oda, mint visznek el.
Könyvre nem költünk, zenére még úgy se, mégsem élünk a lehetőségekkel.
Nem ítélkezem, valószínű én is hóhéra voltam ennek, töredékét használtam annak amit szüleim használtak, viszont sokkal többet kellett dolgozzak. És nem volt időm olvasni. Ezt az egyet sajnálom...
süti beállítások módosítása