Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.01.30. 15:10 emmausz

Nem én fújom a passzátszelet

Két novellás könyvet fogok a hónom alá, hogy elvonuljak olvasni. Egy rövid krokit elolvasok, de a következőbe belealszom. Majd átnyergelek a Magyar szólások és közmondások könyvére. Ez meg ébren tart! Hát hogyne, hiszen mondatról mondatra tornásztatja agyamat: Melyik tetszik, melyik durva, melyik elavult, melyik hivatkozás homályos? Mai posztomat megint nekik szentelem. Szinte csak szólásokban utazom, közmondásokban alig:
Leesik az álla. Ma másképp mondják, de ugyanúgy meglepetés értelemben: A pofám leszakad. És még azt mondták: Hanyatt esik a meglepetéstől: Ma így mondják: Dobott egy hátast. Illetve: Lement hídba.
Ugorgyunk! – mondaná Pósalaky úr.
Nem esik messze az alma a fájától. (Közmondás) Néhai kollegám átköltötte saját gyerekeire alkalmazva: Nem esik messze a citrom a lótól.
Barom ember a maga almát piszkítja. (km.) De nem azt az almát, hanem fészkét, ágyát.
Egyes szólásokat ma egyáltalán nem ért az átlagember. (Én se) Egy ilyen: Kend az az Alvinczy? Te vagy az a híres? jelentésű volna.
Angyal volnál, ha nem sz*nál! – mondja a legény a lánynak enyelegve. Az biztos, hogy egy ilyen mondat lerángatja az embert a fellegekből.
Átesett az anyja kínján. Értelme: gyereket szült. Nem gondoltam, hogy az „anyád kínja” a szülés.
Nagyon él ez: Apja tűz, anyja puskapor, fia csupa láng, azaz lobbanékony a gyerekcse.
Nézzük tovább! Itt jön 3 közmondás:
Az aranyból sem lesz pénz, ha nem verik. Felhívás a szigorú nevelésre.
Hallgatni arany (beszélni ezüst, teszik hozzá újabban) Én meg legújabban kiegészítem: Írni bronz?
Aranykereken forog a törvény. Mindig így volt. (Olvasom, hogy fr. bíróság a hírhedt-híres pénzembert kétévi börtönre ítélte valamikor. Csak éppen szabadlábon van azóta is.)
Ott is arat, ahol nem vetett.  (rég.) jegyzi meg a könyv. Biblia, mondom én.
Ha egyik arcát megütöd, a másikat is odatartja (rég.) jegyzi meg a könyv. Biblia, mondom én.
A bolond is ott ugrik, ahol árok nincsen. (km) Örkény I. megírta: A tábornok a fák árnyékát véli ároknak, s ugrál keresztül rajtuk.
Hogy ász makk ász? – mondták valaha, ma ezt hallom: Mi a hányás, öreg? És még: Mi a répa van veled?
Keresztülesett rajta, mint az egyszeri asszony a lakodalmon
. Sokszor elég nehéz ez a keresztülesés.

Asszonyból mindig jobb a kisebb. (rég.) – jegyzi meg a könyv. Morus Tamás, mondom én.
A könyvben feltűnően sok szólás szól az asszonyokról (90 db), nemritkán verésre utalva. A szerzőnek legyen mondva, hogy minden esetben megjegyzi: „elavult felfogás szerint”.
Delibaratum (Sic!) Átányon, hogy a diák gyalog járjon. (Az elhatározták értelmű szó helyesen deliberatum). A magyar szereti az idegent keverni a magyarral, és szereti a versformát is. Pl. Alea iacta est, igyunk egy kanna szeszt, vagy: Nekem mondod, apádnak, hogy füle van a szamárnak.
Azt hiszi magáról, hogy ő az Atyaisten?! Utóbbi változatok: Azt hiszi, hogy ő fújta a passzátszelet. És még: Azt hiszi, hogy ő nyalta kerekre a holdat.  
Én nem hiszem magamról ezeket, ezért itt most abbahagyom.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2614598704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása