Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.05.13. 05:07 emmausz

Én még (b)írom

Titi unoka a napozóágyban ringatta magát a nyaralóban.
Apja rászólt: Mit unatkozol itt, miért nem csinálsz valami hasznosat?
Titi visszakérdezett: Nyár van, nem unatkozhatok?
De – hangzott a válasz.
Mire Titi: Oké. Akkor folytatom.   
Engem is faggathatnátok, miért horgonyoztam le Móránál, miért nem tekintek ki az egyéb szerzőkre, az életre, az aktuális eseményekre stb.  
Az én reakcióm se más. Nem tehetem? (De.) Oké, akkor folytatom.
Mégpedig egy érdekes kitétellel, ami költőkre, írókra, alkotókra igaz. Az ének a búzamezőkről c. kötet keletkezéstörténetét meséli el. Abba akarta hagyni a témakeresést és felhagyni regényírási szándékával, amikor templomharang zúgására lett figyelmes. Ez visszavitte gyermekkorába, és szűkebb hazájába, azonnal megihlette, tollat ragadott, és két hét alatt nyomdakész két kötetet írt saját élményei alapján. Most jön a tanulságok összegzése.
„Hogy mi volt akkor? Tudom is én, minek hívják. …Csak egyet tudok biztosan: azt, ha jót ír az író, az nem az ő érdeme. Az megszállottság, révület, sugallat, titok. Az író csak azért felelős, ha rosszat ír. Mert azt olyankor írta, mikor nem diktáltak neki belülről.”
Néhány napja rádiós beszélgetést hallgattam. Dante Isteni színjátékáról váltottak szót a partnerek. Szó szerint nem tudom idézni, de talán nem is ez a fontos. Az ókorban, de a középkorban is általános nézet volt, hogy a próféták, költők nem alkotók, hanem másolók. Azt írják le, amit felülről kaptak. Az alkotó tehát a Lélek, az Isten. Tőle jön a sugallat. Nemde erre hajaz Móra véleménye is? Ő arról írt, hogy „belülről” diktálnak, a beszélgetők arról, hogy „felülről”. A kettő egy. Azt írják belülről, amit kaptak felülről.
Sok mindent nem lehet ehhez hozzátenni. Magam még szűkszavúbban fogalmaztam, mikor megállapítottam korábbi anyagaimra visszatekintve, hogy jobban írok, mint ahogyan tudok.
Így valahogy lehet ez.    
***
Mica lefutotta a maga tíz km-ét a Balaton kitűzött szakaszán. Nem láttam a tévében, nem csoda, hiszen este került sor a futására. Akkor pedig sötét van. Mint említette, öt perc késéssel érkeztek az előző etap résztvevői a stafétapontra. Ő belehúzott, és ledolgozta a kiesett perceket, sőt pluszban adott is egy percet a következőknek.
Ami érdekes még, hogy a tó északi oldalán az országos kék jelzés mentén a hétvégén a gyerekekkel együtt tettek egy próbatúrát. Két pecsétet szereztek pontgyűjtő lapjukra.
A brosúrájuk szerint eddig 6000 ember járta végig az országos kéktúrát. Lehet, hogy tényleg teljesítik?
Szép lenne.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6514822996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2019.05.13. 14:19:28

Elég jó írókat olvasol, az igaz. Hozzáteszek valakit, szintén a Szegedi Napló egykori munkatársa volt.
Mikszáth Kálmán: Az első bánat
taborozok.network.hu/blog/taborozok-eletkepek-hirei/mikszath-kalman-az-elso-banat
Elképesztő, hogyan építi fel ezt a történetet és milyen mélyre ás az emberi lélekben Mikszáth. Megrendítő a gyerek első tapasztalata a szeretetről.

emmausz 2019.05.13. 16:24:21

Mórának fizetésemelés helyett azt mondták, ez a szúette rozoga íróasztal volt Mikszáth asztala szerkesztőkorában. Az újabb újdondászoknak ő is ezzel a szöveggel adta át később.
Köszönöm a Mikszáth-írást. Elolvasom.

emmausz 2019.05.13. 16:37:48

Mikszáth nagy mesélő. Emlékszem erre az írására.

Klári Bodó 2019.05.13. 18:58:25

@emmausz: máig jellemző a szegedi közéletre. el is jöttünk onnan idejekorán. :((
süti beállítások módosítása