Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.05.31. 06:41 emmausz

UGYANAKKOOOOOR???

Módfelett kedvelt szavunk az ugyanakkor. Az értelmező szótár szerint 3 jelentése van ennek a mutatószónak.
1. Ugyanabban az időben.
2. Pongyola beszédben: egyszersmind, egyúttal.
3. a sajtónyelvben: másfelől, másrészt.
Szerintem van egy 4. alkalmazása, az ezzel párhuzamosan értelmű.
Alighanem a sajtó tette tönkre a szót, henye szó lett belőle,  amelyet unos-untalan beleapplikál a beszélő mondandójába, jóllehet a szó lényegtelen, hangsúlytalan, nem láttató.
Az erre érzékeny ember megrázná az ugyanakkorozókat a nyakuknál fogva, miközben így ordítana: MI–CSO–DAAA? U–GYAN–AK–KOOOOOR????
Ez az elcsépelt ugyanakkor nem jobb, mint az elsírja magát valamitől helyett a szlengben használt besír, vagy a hivatalos nyelvben használt, de mesterkélt elhalt szó az elhunyt helyett. Elhal a kisujjam a hegyesorrú cipőben, elzsibbad. Elhal a virág, mely efemer. Az emberek többnyire meghalnak, elhunynak.
***
Tegnap nagy történések estek a családban. Elvira megvédte doktori disszertációját. Most Mica jön. Tegnap nehéz volt közlekedni, mert a pesti rakpart lezárva. Keresik a 35 főből 27 vízbe fúlt embert, akik egy szállodahajóval való ütközés áldozatai lettek. A nagyhajó kapitányát letartóztatták.  
Tegnap átmenetileg vagy örökre búcsút intettem a Mitsubishinek. Nászuram még egy kört fut vele, hátha. Szerintem elég sok sebből vérzik.
Tegnap nem hívtam fel doktoromat felülvizsgálati időpontkérés miatt, mert tegnapelőtt 11 kísérletem ellenére sem vette fel a mobilját.
Tegnap sokan azt gondoltuk, hogy péntek van. Mind tévedtünk. Csütörtököt kellett volna mondanunk.
Ma megnézem, mitől eszi a lámpatest a belecsavart égőket.
Ma talán rejtvényfejtős napom lesz.  Az elsőn túlvagyok. Függ. 1: óriási, hatalmas. Megfejtése: emeberfeletti (sic!) Mit mondjak, csakugyan elég emeberfeletti volt rájönni, hogy ez a megoldás.
Nem bosszankodom, inkább ideírok néhány viccet a lapból.
- Megadnád a telefonszámodat?
- Benne van a telefonkönyvben.
- És a neved?
- Az is benne van a telefonkönyvben.
***
Dezső beül a kocsmába. Kér 10 felest és megissza.
Majd kér 9 felest, azt is megissza.
Kér 8, majd 7, majd 6 felest, és egymásután lehúzza.
Így morfondírozik. Hogy van az, hogy én egyre kevesebbet iszom, és mégis egyre részegebb vagyok!
***
Egyre erősebbek vagyunk. Húsz éve egy egész család kellett, hogy 5000 forintnyi árut hazacipeljen a boltból. Ma már egy óvodás is elbírja.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3414871494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása