Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.09.24. 06:09 emmausz

Köszöntőkről

Ma hajnalban már nem jött álom a szememre, gondoltam, hogy megírom mai posztomat, ha már így esett.
Engem a piaristák némi igényességre oktattak (több-kevesebb sikerrel). Nem szerették az olcsó megoldásokat, a közhelyek pufogtatását, a levél helyett néhány szóban megírt képeslapok küldésének a szokását. Ők jelentették ki, hogy kellemes a lábvíz, de nem a karácsonyi ünnepek. A kegyelem teljes pedig mekegő szó. Tehát vagy készültünk valami frappánssal, vagy jobban tettük, ha el se kezdtük a mondókánkat. Gonddal kellett készülni, ha valakit fel akartunk köszönteni.
Hajnalban néhány felnőttkori köszöntő jutott eszembe. Zömmel a jezsuita időszakból, ahol gondosan készültünk egy-egy névnapra, születésnapra. Ebben is élen járt Kékes Jóska (RIP), aki nyugdíjas telefonközpontos volt a Sodrás utcában, és megrögzött rímfaragó. Néhány csasztuskája máig megvan, de a legérdekesebbet nem őrizte meg emlékezetem.  Sajnos csak néhány kitételére emlékszem. Ilyenek voltak benne: / Magam írtam e verset, /a Jóisten éltesen engem, /… /ti elég, ha mondjátok:  Ácsi! / Éljen soká Jóska bácsi! /
***    
Írtam én is Gyurkovics névikéjének a stílusában Mari-verset, aminek a hátterében az áll, hogy a Mária nevet sokféleképpen becézik, s ezekhez kell csak valami rémes rímeset kitalálni.
Írtam aztán népdal-parafrázist is. Ez elég rövid ahhoz, hogy idemásoljam. A horgosi csárda nótájára készült.
 / A kolhozi konyha feldíszítve. / Ide jár a Pepi bá, a Feri bá, a Jóska bácsi minden délben. / Szabó Feri assziszi, neve napja van neki, / de csak néki. / Lábjegyzet: A külső helyről hozott ebéd minőségét nevezte SzF kolhozkosztnak, így a helyiséget kolhozkonyhának. Az ő névnapja Assisi Szt F. napján volt, szemben Nagy F. vel, akié Xavéri Szt. F. napján. Innen, hogy SzF assziszi (azt hiszi, s helyesen), hogy csak neki van névnapja.
***
Babos István SJ (RIP) emlegette, hogy amikor elöljárójuk 94 éves lett, szerzetestársai köré sereglettek jó kívánságaikkal. Isten éltesse kedves tartományfőnökünket!  Mire az ünnepelt: Ti a barátaim vagytok. Látjátok, hogy milyen rozoga lettem, ha szeretnétek, nem kívánnátok nekem, hogy még hosszasan éljek és szenvedjek.
***    
Egy alkalommal N. Péter névnapját ünnepeltük. Péter-Pálkor már megfogyatkozik a dolgozói létszám, lévén kora nyári időpont. A neves teológus szerzetes megszokta, hogy méltóképpen ünneplik, szép felköszöntővel. Ám ebédkor csak hárman voltunk rajta kívül. Még álltunk az asztal körül, amikor feltette a kérdést: Na, ki lesz az ünnepi szónok?
Mondom neki, én: Isten éltessen Pepi bácsi!
De ha már róla esik szó, egy alkalommal említette, hogy mit hallott egy idős vidéki bácsitól: Hetvenöt évet megérni nem érdem, de teljesítmény! Egyet kellett érteni vele.    
Én eddig 73-at töltöttem be, és ez is valamiféle teljesítmény, ha nem is érdem.
Végül is ki kell bírni élve.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8615161924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2019.09.24. 09:14:21

A "sokáig" szót én már régóta szándékosan nem teszem hozzá, pontosan úgy gondolkodva erről, amint azt szeretett tartományfőnökötök kifejtette.
Tehát Isten éltessen minél jobb egészségben, Mick!
süti beállítások módosítása