Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.02.15. 22:01 emmausz

Társas lény?

Versegi Beáta Mária könyvéből idézek (Élet-Forrás):
„Párbeszéd akkor jöhet létre, ha jelen vagyunk egymásnak …
a pár tagjai, a beszélgetőtársak mindketten beszélnek…
érdeklődnek egymás iránt…
nyitottak a másik mondanivalójára…
felkínálom a másik embernek, hogy önmaga lehessen előttem: gondolataival, érzelmeivel, törekvéseivel...
Vágyunk arra, hogy velünk együtt örüljenek, hogy másnak is része legyen a jóban…
Létbe szólítottak vagyunk, hivatásunkhoz tartozik, hogy… a válaszadás, a hálaadás embereivé váljunk…,
akik az egész teremtett világot ajándékba kaptuk…
egyes élethelyzetekre nincsenek szavaink elmondani, de gesztusaink, szemünk ragyogása, könnyeink, mosolyunk, érintésünk kifejezi, ami szavakba nem foglalható, amit a lelkünk mélyén megélünk.”
És így tovább.
Ha van a mai nyugati civilizáció emberének gondja, akkor az elsők között említhető az elmagányosodás. Nincs társasága, akikkel megossza mindazt, ami emberségéből fakad, ami széppé teszi hétköznapjait, ami nyomja a lelkét, ami kikívánkozik belőle, s amit nem hallgat meg senki.
Közhely, hogy a főnök a „jó reggelt” után löki: :„hogy vagy”… és átviharzik az irodán, s már csak az általa használt arcszesz szagmintája árulkodik arról, hogy jelen volt két másodpercre.
Ablaküveg tisztítással foglalkozó barátom mesélte vagy tíz éve, hogy periodikusan megjelent megrendelőinél, ahogyan a városi levegő koszolása indokolta az ablaktisztítás ismétlését. Az adott alkalommal is munkára jelentkezett egy idős nőnél, aki a legnagyobb meglepetésére hellyel kínálta, és azt kérte tőle, hogy hagyja békén az ablakokat, beszélgessen vele, és a félóra-óra elteltével megkapja a szokásos munkadíjat. Az öreg néne nincs egyedül.
Szerencsésnek mondható mindenki, aki értő barátra, házastársra, kollégára, rokonra talál, s aki hajlandó is végighallgatni társát.
Ma már előadás témája, hogy a blog műfaja háttérbe szorul a videókkal, klipekkel, fotókkal szemben, mert az emberek jelentős hányada még két percet sem hajlandó olvasásra szánni.
Közhelyszámba mennek azok a fényképfelvételek, amelyek különféle társaságok tagjait mutatják egy összejövetelen. Ezeknek a képeknek az a közös sajátja, hogy az ábrázolt személyek mindegyike saját okostelefonjával van elfoglalva.
Mi ez, ha nem társas magány?
Tápászkodni kéne, hogy Aronsonnak legyen igaza, aki könyvet írt az emberről Társas lény címmel.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4515476208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása