Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.04.26. 02:54 emmausz

Épületes poszt

Vannak elvont s vannak konkrét fantáziájú emberek. Utóbbiak, ha azt olvassák, hogy épületes a poszt, várják, hogy épületről szóljon az írás. Nos, legyen. Ezúttal épületes lesz. Eddig hat helyen laktam. Kelenföld, Zugló, aztán immár házasként Kispest, Józsefváros, Zugló, Óbuda. Utóbbi lakásunkat harminc év óta lakjuk.
A ház a házgyári paneles épületek utolján készült szocialista első osztályú kivitelben. Azért mondom, mert amikor beköltöztünk, minden szűzi érintetlenségű volt, tiszta, új, ragyogó, hibátlan. Úgy éltünk benne, mint új házasok a mézes hetek során. Hamar kértek tőlünk esetleges hibajegyzéket a kivitelezők, s mi alig találtunk hibákat. Nem volt rá szemünk. A hibák korrigálására jött egy asztalos, kezében kalapács, zsebében néhány szeg. A rendetlenkedő lécrészeket odavarrta, és kész. Évek teltek el, mire rájöttünk, hogy az egyik szoba paneljét fordítva emelték a helyére, emiatt két ajtó kissé útjában áll egymásnak. Azon is csak sokára akadt meg a szemünk, hogy az egyik szoba vízszintes párkányához képest szöget zár be az alá szerelt radiátor síkja.
Mindenesetre lakni tisztességesen lehet benne immár jó egy emberöltőnyi ideje, s különösebb problémákat ma sem tudnék ellene felhozni. Amikor a ház készült, alumínium MN-kábeleket húztak mindenhova. Ma vörösréz a divat. Elismerem, hogy sokkal praktikusabb, de nálunk még dolgozik az eredeti alu. Kicseréltük a toilette-et, mikor a régi öblítőtartály felmondta a szolgálatot. Gyenge pontja a rendszernek a flexibilis nyomócső. Akkor lyukad ki, amikor akar. Eddig egyszer okozott grimbuszt. Nagy szerencse, hogy itthon voltam, s hamar elzártam a stangon lévő csapot.
Egyik radiátorunkat cserélni kellett, mert csepegni kezdett. Egy másik is mintha, aztán abbahagyta. Lehet, hogy a meszes víz eltömte?  
Volt patkányinvázió, amikor Demszky nem fizette Bábolnának a patkánycsapdák feltöltését irtószerrel.
Egy nagy szárazság idején öt egeret tettem tönkre emeleti lakásunkban. Megmászták a panelt a jobb ellátás reményében. Amióta szúnyogháló van a nyílászárókon, azóta nem kísérletezetek a lakásba való betöréssel. 
Kétszer áztunk el jelentősebb mértékben, és másik két alkalommal a fürdőszobánk kapott egy-egy adagot a felsőktől. Minden esetben hárítottuk a biztosító igénybevételével.
Kocsitárolónk ajtaja Moszkvics-méretre készült. A Skoda és a Wartburg simán befért, a Colttal nem kísérleteztem. Cipőkanállal ugyan az is beférne.
Az elmúlt 30 év során két közepes erősségű földrengést értünk meg. Csőtörést nem okozott. Néhány helyen a panelek összefutása mentén jelei mutatkoztak, de veszélyt nem okoztak.
A nagy dunai árvíz nem törte át a nyúlgátakat, sem az Aranyhegyi-patak homokzsákjait.
Az épület szilárdan áll, teljesíti a hozzáfűzött reményeinket, s reméljük, hogy ez még sokáig így lesz.
Lift elkelne, bár állítólag a lépcsőzés elejét veszi az infarktusnak. Térdízületeim mást sugallanak.       
Bármilyen épületesre sikerült posztom, ennyi elég volt belőle.
***
Nézzünk zenét. Mivel épületről szóltam, legyen a 127. zsoltár. Nagyon szeretem Halmos László kórusfeldolgozásában. https://www.youtube.com/watch?v=KQgzVFYxyjE

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5315641598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása