Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.05.28. 02:38 emmausz

A Deák-anekdoták száma kb. 400

Mivel szeretem a humort, és mivel valaki Deáknak tulajdonította a FB-on megosztott anekdotát, miszerint a román ember ugató nyelvnek nevezte a magyart (Deák arra kérte, akkor mondja románul, hogy adj kilenc tojást. Persze nem tudom idézni, de meglehetősen ugatós a lefordított mondat.), megpróbáltam utánanézni, hogy csakugyan Deáktól származik-e a fenti poén. Nem találtam a nyomára, így el kellett fogadnom, amit úgyis tudtam: ha egy történetet el kell adni, legjobb, ha a haza bölcsének a szájába adják.   
Ilyen közismert sztori a következő: A távozó vendég majdnem Deák kalapjában búcsúzik. Ám észreveszi, hogy nem az ő kalapját tartja a kezében, ezért így szabadkozik: Azért fordulhatott elő, mert körülbelül egyforma fejünk van. Deák erre azt válaszolta volna: Lehet, hogy körül egyforma, de belül nem.
Nos, a román poénra nem találtam rá, de egy Deák-anekdotákról írt elemzésre igen: Deák Ferenc és az anekdoták világa (in: 2000 c. lap. 2003/10 szerző: Voigt Vilmos). Innen szemezgetek.
Egy pesti újság 1870-ben az itt következő tréfás történetkét közölte. „Deák Ferenc a tavaszi napok beállta óta ismét rendes vendége a Városligetnek. Legújabban azonban az állatkertet látogatja, s különösen egy új vendég, a bozontos medve nyerte meg hajlamát. Deák Ferenc fölzsemlyézve szokta fölkeresni a medve-ketrecet: esernyője végére szúr egy-egy darabot, s úgy nyújtja be pártfogoltjának. A minap ismét egy nagydarab zsemlyét tűzött az esernyő végére; hanem a mackó ezúttal nagyon udvariatlanul viselte magát, mert nemcsak a zsemlyét, de az egész esernyőt is bekapta a ketrecbe, s darabokra szaggatá. Az „öreg úr” jóízűt nevetve mondá: – Ejh, ejh, hát a medvevilág is tud hálátlan lenni! És esernyő nélkül távozott.”
Eddig a történet. Deák Ferenc, mikor baráti körben felolvasták előtte, ezt mondta rá: A dolog igaz. Magam láttam. Csak az a kis különbség van benne, hogy nem annyira velem történt, mint egy öregasszonnyal. Aztán nem is medve volt a ketrecben, hanem majom. Aztán nem is az esernyőt kapta el, hanem az asszonyság kalapját. Az asszonyság nagyon sajnálta a kalapot; de hogy valamit szólt volna, azt nem hallottam… Egyéb részleteiben az egész történet való – végezte alig észrevehető mosolygással.
Ez ugye egy közismert, nemzetközi vicc-konstrukció. (Legtöbben így ismerjük: „Megkérdik a jereváni rádiótól, igaz-e hogy Moszkvában az utcákon Mercedes-autókat osztogatnak…”)
Az anekdoták hitelességére vonatkozik Deák Ferenc e mondása: „Úgy vagyok a Deák Ferenc-adomákkal, mint a Deák Ferenc utcával. Enyim az egész utca; de egy ház sem az enyim belőle, aztán meg a Deák Ferenc keserűvízzel, a melyet se nem csinálok, se nem iszom.”
Neki tulajdonítják, a következő történet csattanóját is. Amikor társaságában a többiek élcelődtek Gyulai Pál kis termetén, Gyulai végre felcsattant: – Ej, látni nálam kisebb termetű embert is!
– De nem ingyen! – szólt közbe az öregúr nagy gonoszul a bajusza alól.
Álljon itt még Orosz István anekdotája, amelyet édesapjától hallott. Ő maga is hozzátette, hogy Deák nem járt Párizsban, ám ez mit sem változtat az anekdota érvényén:
Deák egyszer Párizsban járt. Szokott, kissé kopott, pecsétes, kirojtolódott mellénye volt rajta. Az utcán felismerte egy ifjú magyar, odament, és azt mondta:
– Hát tekintetes úr, ön, aki a legtiszteltebb ember, a haza bölcse, miért jár ilyen ócska ruhában?
– Hagyjad, fiam! Itt engem senki sem ismer!
Máskor Deák Pesten sétál, ugyanez a kopott öltözet van rajta. Az előbbi ifjú magyar itt is arra jár, odamegy hozzá és azt mondja:
– De hát tekintetes úr, miért ez az ócska ruha megint?
– Hagyjad fiam! Engem itt mindenki úgyis ismer!”
***
Zene. A zenei humornak számos esete ismert. Haydn búcsúszimf.-ja, Mozartnak szánt zongoradarabja, amelynek eljátszásához kellett a muzsikus orra is. legyen itt újra Rossini, ezúttal A sevillai borbély nyitánya, de a King’s Singers előadásában. https://www.youtube.com/watch?v=SrXJnMvg9uI

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8115720308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása