Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.08.31. 02:56 emmausz

Hozzászólok

A szombati perikópa Márk evengéliumából való. Kommentálom. „Heródes volt az, aki embereivel elfogatta Jánost, és megkötözve börtönbe vetette testvérének, Fülöpnek a felesége, Heródiás miatt, akit feleségül vett. Mondj igazat, és betörik a fejedet. János tudniillik figyelmeztette Heródest: Nem foghatta be pörös száját, mert azért jött, hogy tanúskodjon az igazságról.: „Nem szabad testvéred feleségével élned.” Tiltakozott parázna életmódjuk miatt, tekintet nélkül arra, hogy annak foglyaként a negyedes fejedelem kezében volt az élete. Emiatt Heródiás megharagudott rá, el szerette volna tétetni láb alól, de nem tudta. Heródes ugyanis félt Jánostól. Tudta, hogy igaz és szent ember, ezért védelmezte. Heródes labilis egyéniség. Haragszik arra, akit tisztel, sőt védelmez?! Félve, de szívesen hallgatja. Ha beszélgetett vele, nagyon zavarba jött, de azért szívesen hallgatta. Kedvelte? Végül mégis eljött a kedvező alkalom. Nem kedvelte? Születése napján Heródes lakomát rendezett főembereinek, tisztjeinek és Galilea előkelőinek. Talpnyalóinak kenyeret és cirkuszt rendez. Közben Heródiásnak a leánya bement és táncolt nekik, s Heródes és vendégei előtt nagy tetszést aratott. Keresd a nőt! A király így szólt a leányhoz: „Kérj tőlem, amit akarsz, és megadom neked.” Meg is esküdött neki: „Bármit kérsz, megadom, akár országom felét is.” Sose tudjuk meg, hogy milyen képet vágott volna hozzá, ha a lány a fele országát kérte volna. Vajon akkor is gerincesnek akart volna mutatkozni? Aligha. Az kiment és megkérdezte anyját: „Mit kérjek?” Kérdése jogos. Bakfis volt, kellő tapasztalatok nélkül. „Keresztelő János fejét” – válaszolta. Visszasietett a királyhoz és előadta kérését: „Azt akarom, hogy most mindjárt add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!” Lelkiismeretét, ha volt benne ilyen, lefojtotta anyja tekintélye, s talán tetszett is neki saját vakmerősége.  A király igen szomorú lett, de az esküre és a vendégekre való tekintettel nem akarta elutasítani. A király nem volt topon ez ügyben sem. A könnyebbnek látszó megoldást választotta.  Azon nyomban elküldte a hóhért azzal a paranccsal, hogy hozza el János fejét. A hóhért vajon felmenti-e a bűnösség alól, hogy csak parancsot teljesített? Aligha. A mindenkori hadsereg örök kérdése, szabad-e ölni parancsra? Mikor igen, és mikor nem? Adhat-e a felsőbbség igazából felmentést? Az ment, és lefejezte a börtönben, és tálcára téve elhozta a fejét, odaadta a leánynak, a leány pedig átnyújtotta anyjának. A hóhér itt elbukott, miként a történet többi szereplői is az áldozat kivételével. Amikor tanítványai meghallották, eljöttek, a holttestet elvitték, és eltemették egy sírboltba.” Valaha a temetés bürokráciamentes volt. Ma ez is komplikált. Le kell papírozni mindent. S főleg fizetni százezreket.
Keresztelő Szent János az utolsó ószövetségi próféta. Jézus kinyilatkoztatja róla, hogy asszonyok szülöttei között nem volt nagyobb nála.
***

Hajnali három óra van. Kidobott az ágyam. Megjött a hidegfront szele. Talán az ébresztett fel.  
***
Zene. Egy szám E. Presleytől kb 1956-ból.   https://www.youtube.com/watch?v=BPNiYrUT2f4

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8516183232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása