Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.10.07. 04:05 emmausz

Miért szeretem Prokop Péter köteteit?

Azért, mert munkamódszere hasonlít Váli Dezsőére, akinek a naplóját szintén szeretem olvasni. Mindkettő maga mellett tudta (VD tudja) írószerszámait, s amikor valami lényegesnek vélt gondolat megfogamzik bennük, ihaj papírra, PC-be írják, hogy feledésbe ne merüljenek ezek. Mindkettő vezetett naplóját bőségesen illusztrálja. E módszerre – gondolom – egymástól függetlenül jöttek rá. Prokop Péter el is meséli, hogy könyvei úgy állnak össze, hogy a mintegy 200 oldalnyi szöveg közé kb. 60 képet rendel. Ezek az oldalas illusztrációk meg-megszakítják az olvasást. Vizuális esztétikai élményt nyújtanak a meglepetés-képek. Mivel minden kép egyoldalas, s mindegyik hátán csak a címe szerepel, ezek a képek felpörgetik az olvasott lapok számát. Így olvasási teljesítményünk felgyorsul, és ki ne örülne teljesítményközpontú korunkban a gyorsabb haladásnak?
Mindezeken túl – miként a Deske.hu olvasása által – PP könyveinek olvasása által is megismerünk egy alkotó pap-festő-író embert. Azért szeretem monológjait, mert az általa boncolgatott témák jó részével azonosulni tudok, s mintegy hitelesítik azokat az elképzeléseimet, amelyeket rendre igazol. S ez jól esik.
PP nemcsak író, hanem gyakorló pap is, akinek a szakvéleményére adok. Megjegyzem, hogy más alkat, más hangsúlyai is vannak, tőlem távoli elképzelései is. De hát így gazdag a kép. Ő is, én is más-más entitás vagyunk.
Mivel nem szeretem a vitákat, talán azért is olyan megnyugtató az írásokból meríteni. Nincs ellenkezés, riposzt, replika. Amit ír, azt vallja is, én meg elfogadom, ha akarom. Elfogadom, ha belefér összeszedett ismereteimbe, vagy a meglévőkhöz csatolhatók. Vagy vitatom igazát anélkül, hogy ez felizgatna.
T. ma azt emlegette, hogy túl vagyok táplálva. Testileg igen, de szellemileg nem lehet túltáplálkozni, mert a tudományos kutatásnak sosincs vége, az új ismeretek összességét nem is lehet befogni szellemileg.
Óriási kihívás a hittel élés. Egyben lehetőség is mindazoknak a kérdéseknek a belátására, amely területekre tudással nem lehet bevilágítani.
***
A nap híre, hogy megduplázzák az orvosok fizetését. Cserébe büntetik azokat, akik továbbra is hálapénzt elfogadnak. T. mondja, hogy a törvényt az ellenzék nem szavazta meg. Ha ez észszerű döntésük volna, arra gondolhatnánk, hogy a paraszolvencia fenntartásának őrültsége mellett voksolnak.
No comment.
***
Zene. Egy korált fújnak a svájciak havasi kürtökön. Igazi kuriózum.
https://www.youtube.com/watch?v=p40JKimMINQt
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6216230260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása