Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.02.20. 03:07 emmausz

Mottó

„Jobb a buta valami, mint az okos semmi” nótájára: Jobb az okos idézet, mint a saját okoskodás. A magam élményanyagai ellenében hozok idézetet mástól, s kommentálom – nem először. Mivel Prokop-kötetet olvasok rendületlenül (Fügefám alól), hát onnan. Pap létére meglehetősen éles hangon bírálja felszentelt társait. Pl.:
- „A liturgiát végző mossa a koldusok lábát, de nem folytatja tovább, hogy a templomajtón túl ez milyen következményekkel jár. Odakint már elfelejti megalázni magát.” Igaza van a szerzőnek, és nincs igaza. Ilyen is, olyan is a klérus.
- Lejjebb hozzáteszi: „A szentírás zsonglőr ügyességgel félre gyakorolt állapotából visszatérni a katakombarajzos színtisztaságig a szentek bátorsága. Élő vértanúsággal felér.” Itt a farizeizmust ostorozza. Nincs vele egyedül. Ferenc pápa szintén a gyökerekig leásva törekszik radikálisan vissza az őskeresztények sallangmentességéhez. Egyszerűség, átlátszóság, a cafrangok lebontása. Roppant nehéz feladat, ha nem is lehetetlen.
- PP született forradalmár: „Rémült a főhivatalnok. »Vegyél magadra kabátot, mégis csak nagykövet érkezését várjuk.« Szemtelenségem nem ismer határt. – »Nekem csak a belső érték számít: milyen a jelleme és mi van a fejében. Ha van benne, intelligenciája mértéke szerint nem akad fönn a ruhámon. Ha meg nincs, úgy kell neki. Az aztán az ő hibája.«” Nekem a Petőfiről és a gazdag uraságról szóló Kevély Kereki c. novella jut róla eszembe. Hogy ki mennyire megy el toleranciában, az meglehetősen személyre szóló. Alázat kell a mások más mivoltának elviseléséhez.
- „A francia forradalom is szép végre jutott: kiirtva a fentlevőket, a mindenütt bujkáló reakció ellen harcolva fölfalta önmagát is.” A sárga tengeralattjáró c. rajfilmben találkozhatunk egy kígyó figurával, amely körbe-karikába mozogva bekapja saját farkát, és addig tömi magába, amíg el nem tűnik teljesen. Igaz ez minden túlfűtött alakra, közösségre is, amely képtelen leállítani szamár gyakorlatait.
- Hosszabb távon (az indiánok után) a fehér európai ember is eltűnőben van. Végre tán egymás gyilkolásába is beleununk. Szent II. János Pál is baljóslatúnak vélte az európai civilizáció sorsát, amikor a „halál kultúrája”-ként aposztrofálta divatos, őrült törekvéseit. Nem látom a jó irányú, átfogó változást.
Ne legyen igazam.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7616433264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása