Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.02.24. 02:39 emmausz

Kieresztett gőz

Amikor a képzőművészek könyveket kezdenek írni, gyanítom, hogy egyik okuk az, hogy életművük néma. A festmények, szobrok sok mindent elmondanak szavak nélkül, de úgy látszik, hogy vannak dolgok, amiket viszont leginkább csak szavakkal lehet jól visszaadni. Néhány író magyar képzőművész nevét ide írom. Bernáth Aurél, Kassák Lajos, Borsos Miklós, Váli Dezső, s akinek a könyveit mostanában olvasom: Prokop Péter.
A Fügefám alól c. kötetéből szemezgetek. 
- Alkotásmódjáról azt írja, hogy jegyzeteit golyóstollal írja, majd begépeli. Módosítja, átböngészi a beírt anyagot. Újra olvassa, javítja a kefelevonatot, majd egy második korrektúrát is kap az anyag. Ezekhez képest könyve tele van pontatlanságokkal. Ezt azzal hárítja magától, hogy az írói szabadság feljogosítja a pongyolaságra. Vannak kétségeim.
Idézek:

-  „A betűözön korában miért s kinek írok? Nem a nagyközönségnek. Hisz már magam sem olvasok. Hetven után elmúlt annak az ideje is. A foglalkozásomat érdeklődőknek vesződöm, akik viszont falják a pörköltöm.” 
- Szereti a humort. „Két monsignore trécsel a Sixtus-kápolna mennyezete alatt. Az egyik meghatódva kérdezi:
Mit érzel e lenyűgöző pillanatban? „Vágja nyakamat a kollárém” - nyöszörög a másik.

- „Bár NF sokszor belém csíp: »Engedékenyebb vagy a karámon kívüliekhez, mint a veled azonos csoport tagjaihoz.«” (NF – gyanítom Nagy Ferenc, aki egy időben a vatikáni rádió munkatársa volt. Utóbb egy szerkesztőségben dolgoztunk. Hogy igazam van-e, ők ketten tudják csak tisztázni odaát.) 
- „A haldokló öreg érsek [Dankó László, teszem hozzá] így monologizált kezemet szorongatva: Mivel még mindig alám tartozol, mint munkaadód köteles volnék öregségedről gondoskodnom.” Alighanem ebben maradtak. (Utódja aztán bőségesen gondoskodott a hazatelepülő művészről.)
- „A hívságos emberviszonylatoktól undorodom. Szeretem a kényelmes rongyokat. Lila suhanók, díszparádék maradjanak a bohócoké. Rám kényszerített ruhadarabokat, amelyeket reggel csókkal öltöttek magukra, utam mentén valahol fára akasztottam, és ottfeledtem.” Prokop mester nem hagyta magát zabolázni. A maga teremtette szabadságban élte le életét.
- „Egye a manó, ha neki úgy tetszik, hogy a salakot tartja krémnek. Veszély csak akkor fenyeget, ha kényszeríteni akar rá a tévhitű, hogy nekünk is a salak legyen a krémje; mert, ha nem, igazi salakká pusztíthat.” Mi is tele vagyunk ideológiai salakokkal. Ezekről mondta Hofi, hogy addig nem érdekli, ameddig nem kötelezőek.
- „A fölöttem lévő székek egyikére sem vágyom, Nem adhatnának semmit, ami a szívem kívánsága. Magamban röhögve mit tehetek egyebet: sipkájukba egy nagy barnát teszek.” No comment.
- Ő is elírja a kanonok szót: „…aki a nyolc boldogságot vállalja, nem a lilák, prépostok, kanokok külsőségeiben fedezi fel életprogramját.” Miklós sógor mesélte, hogy a maszekcukrászda vezetője saját vendégének tekintette őt, a „kanok” urat. 
- Első freskótervét a hivatalosságok elutasítják. De mint írja: „az aulista építész, Thomas karonfogott, s hörögte svábos dialektusában nem szalonképes kritikáját. Ennek töke van. Őrzöm; avatatlanok szentek elől dugdosom a legnagyobb dicséretet, amit alkotó kaphat. A teremtőerő kifejezésének a legtöményebb telitalálata.” A sükösdi templomfreskóját dicsérte a hozzáértő kortárs.
- „Ellenséges érzülettel viseltettem egyházi s világi ügyvédek s akták cikkelyeivel szemben. Szabadon öltögettem rájuk a nyelvem.” A szeretet szabadságába menekült fitymálja a jogászokat megkötéseiket.
- Végül könyve végén hálát ad sok mindenért. Így összegez:
„Hálát mindenért: amit adtál, amit megakadályoztál, amit elvettél, amit megengedtél, amit megelőztél, amit megbocsátottál, amit nekem készítettél, még a halálért is, a helyért, amelyet nekem a mennyben készítettél.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6816437488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása