Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.06.01. 02:45 emmausz

A Szegletkő

A mai evangéliumi szakaszban Jézus példabeszédet mond a gonosz szőlőmunkásokról. A végén megjegyzi: „Sose olvastátok az Írásokban: A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett? az Úr tette azzá, s ez csodálatos a szemünkben.” (A 117 zsoltár 22. verse)
Majd hozzáteszi: „Aki erre a kőre esik, az összezúzza magát, s akire rázuhan, azt szétmorzsolja.” (Mt 21,44)      
Nekem évtizedek óta nagyon fontos igazodási pont ez a traktus. Azért az, mert a szegletkő (Jézus és tanítása) az a fix pont, amelyet nincs az a csigasor, amely kimozdíthatna a helyéről, mert amit képvisel, aki ő maga, az a tévedhetetlen vonatkozási pont. Hozzá viszonyul minden, az ő megerősítése révén igaz minden, hozzá kell igazodnia a világnak, ha nem akar csalódni.
Azért érdekes éppen most, mert reggel misén elhangzott, de azért is, mert mai twitter-üzenetében Varga (Laci atya) püspök ezt fejti ki. Hogyan?
Könnyű tenni a jót, amikor ezért elismernek, megdicsérnek. Nekünk akkor is szeretnünk kell, amikor ezért gúny, megvetés jár. Így lesz ’az elvetett kő, szegletkővé’.”
Attól kemény ez a lecke, merthogy Isten a teremtés kezdetén az embert saját képmására teremtette. Minden embert a saját képmására…
Be kell ismernünk, hogy olykor nagyon nehéz egyesekről elképzelni, miképpen tükrözhetik az istenarcot.
Mégis.
Innen van az obligát szeretet, a mindenkire kiterjedő szeretet.
Ugye a fán szenvedő Krisztusból e szavak törnek fel: Bocsájtsd meg nekik, Atyám, mert nem tudják, hogy mit cselekednek.
Olykor mi se tudjuk, hogy mit cselekednek mások ellenünk, de ez fordítva is megtörténhet.
Elég arra gondolni egyesek miként és miért úgy vélekednek rólunk, ahogy.
***
Az autónk szervizben és vizsga előtt. Rá kellett döbbennünk, hogy van lábunk, s képesek vagyunk menni a segítségével. 
Itt május és június határán felhők kergetik egymást, nem akar melegedni az idő, viszont olykor esik az eső.     

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9716578564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása