Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.06.26. 03:14 emmausz

Olvasmány nyárra

A forró nyári estén farkasszemet néztem a könyvespolcainkkal, s megakadt szemem Szőnyi Zsuzsa két kötetén, a Róma terasz-on és a Triznya kocsmá-n. Mindkettőt olvastam, mindkettőt élveztem, s egy, az előbbiről írt recenziómat úgy zártam, ha valaki egzisztenciális válságban van, vegye kézbe Zsuzsa valamelyik könyvét, majd megvigasztalódik tőle.
Zsuzsa tűpontosan fogalmaz, ábrázol, humorral és személyességgel megáldva. Olyannyira, hogy egy alkalommal elmondta, valaki annyira megsértődött a róla szóló anyagot olvasva, hogy törölnie kellett, s így a legsótlanabb leírás róla szól. Egy másik valaki, egy nő beperelte 4,5 millióra személyiségi jogainak a semmibevétele miatt. Zsuzsa megjegyezte, ha pert veszít, kénytelen lesz eladni apjának egyik olajfestményét.
Nyár közeledvén habkönnyű mondataiból idézek minden összefügés nélkül. Ilyeneket ír:
- Proustot kell olvasni, s nem azt, amit a szakácsnője írt róla.
- Annyit eszik, mint egy hangyászsünbe oltott tapír.
- Elneveztük miss Sáskának, mivel magának nem főzött, de mindig éhes volt.
- A szerelmi bánat első fázisán azt hiszem, túl van, mert előételnek egy fél sárgadinnyét, tíz deka pármai sonkát, fehérborral párolt borjúérméket vágott be, zucchine, rizses körítéssel.  
- Laura, Huszárik itt élő, elvált felesége, aki jelenleg egy olasz kommunista milliomos neje, aggódik…
- Lementek sétálni a kutyával, mindketten korgó gyomorral sétáltak, sétáltak, miközben várták, hogy valamelyikük indítványozza, igyunk meg egy kávét brióssal, de egyiküknek sem volt egy vasa sem.
- Vas Pista remek történeteket adott elő – remekül.
- Szabó Ferivel rettentő jókedvükben bömbölve nótázni kezdtek… betereltem őket a teraszról, nehogy másnap kilakoltassanak minket.
- Ágika telefonált, hogy öngyilkosságát felfüggesztve, ő is eljönne szombaton.
- Mindnyájan rózsát hoztak. Perceken belül virágüzletet lehetett volna nyitni.
- Várakozás közben szóba elegyedtek tört olaszsággal. Mikor közöltem velük, hogy mindketten magyarok, megindult a szózuhatag.
- Matyi száját hatalmasan kitátva bele-belebőgött Feri oratóriumába. Edda papírgalacsinokat gyártott, és Matyi kerekre tátott szájába célzott… Kétszer bele is talált a „kosárba”.
- Hofin másfél órán át egyfolytában nevettünk. Hihetetlen, hogy mit engedtek meg neki.
- A Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntettek ki. Rossz nyelvek szerint inkább az Arany Főzőkanál rendet érdemeltem volna a rakott krumpli terén elért sikereimért.
- Benkő bácsi Brazíliában élt két évtizedig. A rádiós munkában nem volt egészen jártas.
- A kocsmában megjelent Karinthy Frigyes pontos mása, akit Fellegi Ádámnak hívnak.
-Sulyok bemutatott a 83 éves, hatalmas fehér szemöldökök alól pislogó, kék szemű [Dienes] Gedeon bácsinak, s a nála fiatalabb feleségének.
- Rövidesen mindenkinek vihogó kedve támadt, és olyan jól kezdtük érezni magunkat, mint az ötéves gyerekek az óvodában.
- Az előadás után mindenki boldogan igyekezett a másik terembe, a beígért büfé felé. A sáskák azonnal lelegeltek mindent, és már mehettünk is haza.
- Kurtág Gyuri és Márta rendkívül szerény, kedves, jó humorú emberek, és a világhírnevet panyókára vetve viselik. Gyuri nevetve mesélte, hogy az az érzése, a hotelportás összetéveszti őt Bartókkal, mert annyira hajlong előtte.
- Ahol csak megjelenik, mindenütt a társaság központja lesz – igaz, nem is nagyon hagy mást szóhoz jutni.
- Mit gondol az egyszerű olasz a magyarokról? – tulajdonképpen semmit. Hiszen csak akkor kezd egy másik nép iránt érdeklődni, ha háborúban áll vele, vagy ha hasznot remél tőle. Természetesen lehet sokkal árnyaltabban is fogalmazni.                     
   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1816605110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása