Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.29. 04:22 emmausz

„Nem lehet az ember örökké bánatos” (Gózon Gyula)

Vannak olyan könyvek, amelyeken hamar elalszik az ember. És vannak olyanok is, amelyeket fal az olvasó, mert nem tudja letenni, mert ébren tartja érdeklődését. Ilyenre találtam most is. Salamon Béla, Hej, színművész… c. kötete olyan vidám, olyan jól megírt, mintha a Ludas Matyi élclap legjobb cikkei sorjáznának benne egymásután. Nincs benne sallang, nincs benne Steinbeck-féle „zöngicse”, minden mondata előreviszi a történetet, a lényegre szorítkozik, sziporkázik. Ami érdekes benne, hogy amit leír, az tőle függetlenül is megtörtént velünk vagy másokkal. Néhány poén következik:
- A Normafához kirándult egyszer. „Erről a villámsújtotta ócska fatuskóról meséltek annyit nekem? – kérdi. Igen, ez a Normafa.  És azt a hatalmas másikat hogy hívják? Sehogy... Tehát ez a kis vacak tuskó ez a híres Normafa, és annak az óriási csodaszép fának még neve sincsen? … menedzselni kell tudni mindenkinek magát…” - jegyezi meg végül maliciózusan.
Egykor belőlem is csalódást váltott ki a töpszli normafa látványa.
- Egy kellemetlen természetű Rózsika nevű hölgyet a társaságában Karinthy javasolta Ödönnek nevezni, hogy feltűnés nélkül szidhassák egymás között. Ez sok komikus megjegyzéshez adott tápot Salamonnak és társainak.
Egyik nyári táborozásunkkor a vendég lányt nevének kezdőbetűjével akart megjelölni egyik unokánk. Majd – nehogy rájöjjön az illető, hogy róla van szó –, azt javasolta, hogy nevezzük őt inkább „közmunkás”-nak. Unokánk, Á. megoldása tehát kongeniális volt Karinthyéval.
- Egy faluba betör az árvíz, amikor odaérkezik, mint turnéja soros állomásához a színészcsoport. A gáton az embermentőket dirigálja a polgármester, amikor megszólítja egy színész: Kérem szépen, mi ma este „Tarka kacagó estét” szeretnénk rendezni a vendéglő nagytermében…
Az eset egy viccre hajaz. Két gyerek felszól az emeletre, Pistike, lejössz? Pistike anyja jelenik meg a kiabálásra az ablakkeretben. – Nem tudtátok, hogy Pistike tegnap meghalt.
Azért a labdát le tetszik dobni? – így a gyerekek.
- Salamon első felesége osztrák nő volt. Törte a magyart. »Ha fiam, vagy én otthon dohányoztunk, akkor ránkszólt, hogy elég volt már abból a „bagojozásból”«.
Amikor konyhájukat csempézték, felhívta Bélát, s értésére adta, hogy csempészek dolgoznak náluk. Amikor meg Béla meccsről jövet újságolta, hogy az eredmény három null volt, felesége visszakérdezett: 3:0, a mi „javárunk”?
Mica meséli, hogy a kínai büfés megkérdezte tőle a megvett adagjával kapcsolatban: „elvisz?, vagy ide megesz?”. 
Tücsi meséli: francia unokánk SMS-t küldött neki a Belvárosból: „Deák Ferenc vagyok. Haza ebédelek.”
- Az egyik színész bakija. Szerepe szerint ezt kellett mondania: Én megmentem a vállalat életét. Ezt találta mondani: „Én megmentem az élelet vállatát!”
Van ilyen. Antal Imre bevallotta, hogy egy interjúban sehogy se jutott eszébe helyesen a csípőizületi ficam. Minduntalan csípőficületi izam-nak ferdítette. Tudta, hogy téved, de nem volt képes váltani.                
Az egykori SZB titkárunk is tartott tőle, hogy az ünnepségen rosszul fogja ejteni a fasiszták szót. Így is lett.
De a legkirívóbb baki mégiscsak a rádióban elkövetett szöveg volt: Most Cimbalmi Tóth Ida tarjánozik, helyesbítek cimbolázik.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3016673710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása