Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.08.21. 07:02 emmausz

Pacsakecsenye és társai

Befejeztem Karinthy Ferenc 1973-ban írt munkájának (Leányfalu és vidéke) olvasását. Testes a kötet, jó 500 oldal terjedelmű, és sokféléről szól. Leginkább Cini életének egy-egy szeletkéjéről.
Hogy miért szeretem stílusát?
Mert azon a nyelven ír, amelyet én is beszéltem kortársaként.
Mert szellemesen fogalmaz.
Mert azok a földrajzi helyek részben ismertek előttem, amelyekről anekdotázik, (pl. a Lágymányos, pl. a Dunakanyar.)
Tud újat mondani.
Nem tudtam, hogy a 35-ös stuka (villamos), amelynek nálunk, Albertfalva kitérőn volt a végállomása, nevét honnan kapta. KF leírja, hogy ennek a típusnak a motorhangja olyan volt, mint a német zuhanórepülőgépnek, a Sturzkampffliegernek. ebből lett a Stuka rövidítés, miként az Unterseebootból az Uboot, a rohamcsónakból a rocsó, a magánszektorból a maszek.
Jellegzetes humorát is megidézem: Marci fia Párizsba készül. Az író így búcsúzik tőle: „kezét csókoltatom a milói Vénusznak.”
Hosszan és érzékletesen számol be az 1965-ös dunai árvízről.
Ugyanígy elidőzik amerikai benyomásainak a bemutatásán is. Akkor volt kint, amikor a WTC ikertornyát felhúzták. Mivel 1992-ben elhunyt az író, nem érte meg a tornyok pusztulását.
Több ízben járt Amerikában. Ekkor (1970-ben) nekem még keleti útlevelem se volt. Azért lettem lapátos katona, mert leveleztem kint élő rokonainkkal.
Egy nyelvtani elemzésben írja: „még bántóbb az az éneklő hangsúly, a szóvégek felrántása, mely mintha kérdőjelekkel tűzdelne teli minden mondatot.”
Aki a mondat végén emeli fel a hangmagasságot, tapasztalatom szerint azért teszi, hogy jelezze: Még nem fejeztem be!!! De mivel minden mondata vége felfelé kunkorodik, az embert elszomorítja: Ez soha nem akarja befejezni mondandóját.
Azt is írja a közhelyekről, hogy aki közhelyet használ, abból „hiányzik az eredetiség, de mindent elkövet, hogy eredetinek lássék”.
(Szerintem a mindent elkövet is közhely. Szoktam mondani, hogy nem lehet mindent elkövetni, de nem is kell, elég néhány célra vezető dolgot elkövetni egy ügy sikere érdekében.)
Mástól még nem olvastam, nem is hallottam:
Kacsapecsenye pecsenyekacsából
Kecsepacsanya pacsanyakecséből
Pacsakecsenye kecsenyepacsából
Pecsekacsanya kacsanyapecséből
Tetszik.
Magam is szeretek szavakkal zsonglőrködni.
Hadd folytassam: pecsekecsenye kacsanyapacsából…
***
Szent István ünnepe.
Zászló kirakva.
Lobogófelhúzás megtörtént.
Légi bemutató elmaradt.
Tűzijáték halasztva.
Viharos esőzés elmaradt.
Traktoros felvonulásból semmi se lett.
Bazilika előtt hatalmas tömeg, Bent szentmise.  
Másokat tüntettek ki. Nem baj. 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4417912315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása