Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.10.17. 09:37 emmausz

Nem tudom, hogy meséltem-e már…

A vicc szerint János bácsi jól emlékszik arra, hogy mi történt 1956. november elsején délután kettőkor, csak arra nem emlékszik, hogy utoljára éppen öt perce mesélte el.
Azon gondolkoztam, hogy mi értelme van annak, hogy olyan pocsék az öregek rövidtávú memóriája. Vagy igazam van, vagy nem, de arra jutottam, hogy az írásbeliség előtt a törzs történetét, az általuk követett szabályokat, bölcsességeket, énekeket, verseket, meséket stb. az öregek mondták, skandálták, énekelték el a fiatalabbaknak, hogy ők is megismerjék gyökereiket, törzsük, saját családjuk történetét, amennyire csak lehetséges.
Aztán jött az írásbeliség, majd
a Gutenberg-galaxis, ma meg
a virtuális világ.
Megannyi lehetőség arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek saját népük, családjuk nevezetességeivel, hagyományaival, szokásaival, történelmével, kultúrájával. Mi szükség van arra, hogy ismételten meghallgassák a régmúlt zöngicséit? Tudja csoda.
Talán annyi, hogy a bevésésnek igenis van jelentősége. Lehet, hogy unja egy gyerek, hogy hatszor nyolc az negyvennyolc, de ha elégszer hallja, akkor bevésődik valamelyik agyi könyvtárába, és bármikor elő tudja húzni onnét. Nemde így vagyunk múltunk ismeretével avagy nem ismeretével? Vagy belegyökerezünk, vagy gyökértelenek maradunk. Lehet választani.
Szabó Feri befejezte földi életét. Legalább öt kötetben vallott gyerekkoráról és fiatal éveiről. Legalább ennyiszer tekintett vissza életére és fogalmazott meg összegzéseket.
Váli Deske blogot vezet évtizedek óta. Nem maradt semmi megvilágítatlanul abból, amiket megélt.
A kérdés: hogy az utókor mekkora affinitással rendelkezik ahhoz, hogy megismerje eme írásokat.
***
A jelen zűrzavarában is használható, amit ma találtam a FB-on. Henry Fordnak tulajdonítják a mondást: „Zárjátok börtönbe az ötven leggazdagabb bankárt, és nem lesz többé háború!”
Mi tagadás, nem jár messze az igazságtól.
Kijelentése némi korrekcióval ma is használható.
***
Mijük van a fáknak?
Levelük.
Mit üzen az őszi szél?
Le velük!
***
T. azt mondja: A szilva nagyon egészséges gyümölcs.
M. reagál:  Inkább mi volnánk egészségesek s a szilva egészségtelen.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3517955974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása