Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.09.12. 10:36 emmausz

Ötös HÉV, Batthány tér, végállomás

Az első, ami feltűnő, a tér neve. A régi magyarok valamiért cifrán írták a nevüket. Ki tudja, miért lett Weöres a Vörös, Miért lett Desseffy a Dezsőfi, és miért lett Batthyány a Battyáni. Már el is árultam, hogy tévesen ejtjük a politikus nevét. Gondoljunk csak Szabadbattyánra. Az onnan származó ember battyáni. Ugyanez a helyzet a tér névadójával. De nem így ejtjük. Ki tudja miért. Megjegyzem, a szlengben már ezt se mondjuk, csak azt, hogy megyek a Batyira.
A Batyin áll a Szent Anna-templom. Sokat jártam oda, amikor a parlamentben dolgoztam. Munka előtt belefért az időmbe egy mise. Nemegyszer a Mátyás-templomból a hecc kedvéért ide szaladtunk le, s nem a 16-os busszal a Széll Kálmán térre, amit akkor még nem így hívtak.
De az Egyetemi Katolikus Gimnázium rendezvényeire is innen sétáltunk fel, utána meg le, amikor fiunk, M. oda járt, a Szép Ilonka u.-ba. 
No, és a parlament épülete. Szemben áll a Batthyány térrel. Aki turista arra jár, el nem mulasztja lefotózni. Én is gyakran élek a lehetőséggel.
Egyszer, amikor ott vártam arra, hogy a Pályázatfigyelő periodika javításra váró példányát átvegyem a téren, meglehetősen nagy köd volt. Mondom E.-nek, aki odahozta az anyagot: Nézd, ellopták a parlamentet. Tényleg nem látszott – a köd miatt.
S ha már Parlament. A régi vicc úgy szól, hogy amerikai turistáknak magyaráz az idegenvezető: Itt a Mátyás-templom, sokáig épült, de végül elkészült.  
Mire az amerikaiak: - Szép-szép, de nagyon lassan készült.
Az idegenvezető a Halászbástyát mutogatja, s megjegyzi azt is, hogy hány évig épült.
Mire az amerikaiak: - Szép-szép, de hogy lehet annyi ideig bíbelődni a felépítésével?!
Átmennek a  pesti oldalra. Az amerikaiak elmerülnek a parlament épületének csodálatában. Azért itt sem mulasztják el megkérdezni, hogy mennyi ideig építették.
Ám az idegenvezető is elunja a kritikus turisták fitymáló megjegyzéseit, és az álmélkodót megjátszva így szól: Nem tudom, mikor épült, a múlt héten még itt a téren tehenek legeltek.
A Batthyány téren a HÉV-alagút alatt jócskán, a Duna medre alatt kb. 40 méterrel húzódik a piros metró vonala. Adódik, hogy az utasok nem látnak halakat az alagút falának túlsó oldalán.  A metró-alagút mentén végig nagyméretű plakátok kínálják az árukat, a szolgáltatásokat. Évtizedekkel ezelőtt is ez volt a helyzet. egy ízben felfigyeltem a Copy General hirdetésére. A plakáton a Mona Lisa kép állt két példányban. A reklámszöveg szerint „még Leonardo da Vinci sem tudná megmondani, melyik az eredeti”.  Ezt a magaslabdát nem tudtam kihagyni: „Az lehet – morfondírozok –, hogy Leonardo nem tudná megmondani, de én tudom: mindkettő másolat”.
Nem is olyan régen a 19-es és 41-es Villamosok végállomása volt a téren. Most nincs végállomásuk, mert az ún. fonódó villamososjárat részei lettek. Viszont továbbra is sokféle busznak tényleg itt a végállomása. Aki változatos utazásokon akar részt venni, itt a szélrózsa minden irányába induló járatokkal találkozhat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3518212563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása