Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.08.07. 16:27 emmausz

Alkalmi hangsúlyváltás

Karinthy, aki mindent megírt, egy kínai verset is írt, mely így szól: „Most abbahagyom a versírást, mert eszembe jutott valami.”
Ennek analógiájára írhatom, hogy most abbahagyom a posztírást, mert kezembe kaptam egy megbízatást. Egy kötet lektorálási munkájáról van szó.
Kihívás? Projekt? Munka? Rejtvényfejtés? Szórakozás? Ez is, az is. Mindez együtt.
Azért, hogy el ne maradjon teljesen a napi penzum, néhány gondolatot megosztok – rontom-bontom – H. Boulad SJ Quo vadis ecclesia? c. kiadványából.
- Az egyház krízisben van, de ez egy jótékony állapot.
- A vallás nemcsak kőtemplomok, vasárnap misére igyekvő emberek, mert az kötelező...
- A dogmákra koncentrálás hatására egyre nyugatibbá vált az eh., s veszített katolikusságából.
- A középkori társadalom a falut jelentette. Morális kérdésekben a köznek megfellebbezhetetlen véleménye volt. A falu három tagja értelmiségi: A pap, az orvos s talán a bíró.
- NY.-ban hatalmas épületek fojtják el a Szt. Patrik székesegyházat. Ennek szimbólum-értéke van. A vallás marginális lett.  
- Az erkölcsi értékek helyett a hedonizmus, a fogyasztás, az élvezetre való jog, az individuum szabadságjogai kerültek a zászlóra. Nem beszélnek a társadalmat, a családot megillető jogokról. Az Istennek is volnának netán jogai?
- Karl Rahner SJ úgy gondolta, hogy a holnap keresztény hite kevesek hite lesz. Kovászként fognak hatni a társadalomra.
- Jean Daniélou szerint az egész nyájat kell tekintetbe venni: a többség a fontos. Úgy véli, hogy a társadalmat kell emelni értékek átadásával. Kat. intézmények adjanak kapaszkodókat az embereknek.
- Boulad azt fogalmazza meg, hogy a legvégső igazság iránti teljes odaadás, a végső dolgok iránti érdeklődés maga a vallás. mely az emberi szellem lényege, alapja és mélysége.
- …és még: „Amikor személyes életed mozzanataiba és gondolkodásodba tudod fokozatosan integrálni hitedet, akkor építed fel saját élő világnézetedet!   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2118462319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása