Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.10.02. 08:44 emmausz

CSUI

Széchenyi Zsigmond könyvét (Csui…!) már valamikor olvastam. Most újra kézbe vettem.
Miért is?
Ami egyszer már jó volt, az valószínűleg másodszor is jó.
Ami színvonalas és humoros volt egyszer, az másodjára is az.
Aki ilyen mondatokat varázsol a papírra, hogy „derék munyamparám szavai kopognak, mint kecskeszar a jégen”, az bármikor képes hasonló megfogalmazások előhúzására.

Mindjárt az előszóban olvasom poénos megfogalmazását:
Az „afrikavadászok” két fajtáját ismerjük... Az egyik fölényes többséggel áll a másik kisebbségével szemben. E kisebbség tagjai egytől egyig kiváló, jeles emberek, akik megérdemlik a legnagyobb elismerést.
Ők azok, akik – nem írnak könyvet.
A mai napig én is közéjük tartottam. A mai napig mindenki szeretett. Ujjal mutogattak rám: Íme, egy ember, aki Afrikában vadászott, és nem írt róla könyvet! … Kérem, olvassák megfelelő elnézéssel!
Elegáns szellemessége elől nem lehet kitérni.

Nem is akarok.
Többször elmosolyodok olvasás közben.
Úgy hat rám stílusa, mint az éltető napsugár.
Megvidámítja, megaranyozza hétköznapjaimat.
Noha maga a vadászat jószerével hidegen hagy, az író olyan érzékletesen írja meg az őt ért eseményeket.
Úgy érezzük: jelen vagyunk a 40 fokos Port Saidban, s vele a hegyre kapaszkodó keskenynyomtávú kávédaráló kényelmetlen fapadjain. 
Rácsodálkozik az ember, hogy mennyire élő vadásznaplója, noha 96 évvel ezelőtt vetette papírra. 
***
Életemben alighanem mindössze két ízben találkoztam azzal a tájszóval, hogy krosnyog. A hó krosnyog a csizma sarka alatt.
Nem vagyok nyelvújító, de egy hangutánzó szót biztos, hogy kitaláltam. A ropogósra sütött szalonna roszog az ember foga alatt.
Kisiskolás se voltam, amikor kibécselőnek neveztem egy számomra ismeretlen rendeltetésű alkatrészt. A vécekurbliról nem is beszélve.
Hogy az mi lehetett…    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4518695904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása