Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.10.17. 11:27 emmausz

A kreatívok

Meglehet, hogy túl sok könyvet olvasok (most éppen a Belső utakon címűt), ezért saját véleményem helyett szívesen osztom meg mások kutatási eredményeit, élményeit.
A könyvbe szerkesztett előadásában Czeizel Endre a magyar talentumokról értekezik. Megállapítja, hogy a kreatív emberek jelentős része felismerte a magyar titkot: „időben kell innen lelépni”. Klebelsberg Kuno rájött erre, és némelyeket eredményesen hazaédesgetett külföldről.  
Czeizel érdekes életrajzi adalékokat oszt meg Adyról, Semmelweisről, Radnótiról, József Attiláról. Ki hitte volna, hogy a Semmelweis-film nem a valós életet rajzolja a néző elé. Semmelweis nem volt forradalmár, viszonylag rabiátus ember volt, de nem bolond. Felesége felvetése nyomán kivizsgálás nélkül tévesen mégis bolonddá nyilvánította őt a gyermekorvos Bókay. Az ausztriai fürdőhelyre, Gräffenbergbe hívták. Útjukba esett Bécs, ahol az összeesküvők egy új eü. intézménybe csalták. Azt ajánlották neki, hogy pihenjen le. Ébredése után felvilágosították, hogy elmegyógyintézetben van. A marasztalásnak ellenállt, de a túlerővel nem bírt. Végül is ott halt meg, de nem, mint elterjesztették (vérmérgezésben) hanem egyszerűen agyonverték.
Két dolog mocorog bennem ezek olvastán.
Egyik, hogy statiszta szerepre válogattak kamaszfiúk közül a filmesek. Az egyik próbafeladat az volt, hogy a gyereknek a filmrendezőt fenékbe kellett rúgnia. Aki erre nem vállalkozott, az kevéssé kreatívként nem felelt meg.
A másik egy Karinthy-novella.
Talán ismerte Semmelweis valódi sorsát, talán nem, mindenesetre leírja, hogy előadásra kérték a tébolydában. Majd együtt vacsorált az őt meghívó intézményvezetővel, aki felajánlotta neki, hogy aludjon ott, mert már nagyon későre jár.
Lefeküdt az emeleti szobában.
Talán rá is zárták az ajtót. Egyszer csak felrémlett benne: Mi van, ha őrültnek nyilvánítják, és örökre bezárják?  Azonnal felpattant.
Mivel szobájának ablakán nem volt rács, és mivel a közelben esőcsatornára talált, éjnek idején lecsúszott az ereszcsatornán, és fellélegezve szabadon távozott.
Ady, Radnóti, József Attila sorsa hasonlóan izgalmas életút, amire Czeizel szintén kitér. Itt, most terjedelmi okoknál fogva nem térek ki tragédiájukra, noha az ő sorsuk is hasonlóan alakult.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8318709938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása