Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.03.19. 11:54 emmausz

Születések

 

 

 

Megszületett Levente, aki szépen gyarapodik és fejlődik. Öröm kézbe kapni és megszeretgetni.
Megszületett Szabó Feri újabb tanulmánykötete Pázmány krisztológiájáról (Krisztus és Egyháza Pázmány Péter életművében című monográfia), melyet hárman is méltatnak, Róna Judit, Hargittay Emil és Török Csaba. Hasonlókat írnak, mint én az új életke születéséről – különösen Török Csaba: Öröm kézbe kapni és megszeretgetni. Vagy ahogyan ő fogalmaz: „tartalmas, tanulságos, érdekes és élő írás. Igen nagy haszna lesz »Pázmány ébresztésében«. A magamfajta teológus kedvet kap ilyenkor Pázmány alaposabb tanulmányozásához.”
Az alkotók vajúdása, témahordozása csakugyan hasonlít az élet befogadására, kihordására és megszülésére.
A szerelemre most nem térek ki, melynek a gyümölcse a gyermek, legfeljebb hívőként hozzáteszem, hogy Isten és ember közös teremtménye, mert a test az csak test, de az embernek lelke is van, és ennek a valósága túlmutat az emberi lehetőségeken.
Sokan írtak már a művek születéséről. Pl.: Weöres Sándor A vers születése címen fogalmazott meg egy tanulmányt, mely műfaja szerint meditáció és vallomás. Ismertetése messze túlmutat egy poszt lehetőségein. (Aki akarja, olvassa el: WS egybegyűjtött írások I. Magvető Bp, 1970. 205skk.) Néhány rövid, de annál meghatározóbb gondolatát viszont kiemelem. Ezeket kb. 45 éve jelöltem meg, mert engem akkor megfogtak, de mind a mai napig lényegesnek gondolom őket: A költő-alkat tényezőiről írja: Az egyik: a „mesterségbeli” érzék, és gyakorlottság, a verselő- és fogalmazó-készség. A második tényező, mely által „íz, csín, tűz” lesz a versben: a képzelőerő nagy mozgékonysága.    (214. o.)
A zsenialitás – teszi hozzá később – „mindig szellemi függetlenség, nem pedig rituálisan előírt pózokhoz alkalmazkodás; míg a dilettánsok felszerelik magukat az összes kívánt kellékekkel, a költők fütyülnek a kordivat naggyá válási receptjére, és úgy írnak, ahogy a saját természetükből következik.” (215. o.)
Azt hiszem, csakugyan „ebben áll a nagy titok”.
S ha már Weöres Sándor, akkor egy személyes szamárság, melyet vele kapcsolatban megéltem. A költő összegyűjtött írásai természetesen csak a korábban írt anyagokat tartalmazták. A vaskos köteteken túl is hatalmas a költő írásainak a terjedelme (Három veréb hat szemmel, antológia a magyar költészet rejtett értékeiből, furcsaságaiból), sőt horribile dictu, később is megjelentetett újabb versesköteteket. Ma már persze meg lehetne szerkeszteni a Weöres összest (nem tudok róla, hogy létezne).
A tanulság: ha egyben akarod látni egy költő életművét, muszáj megvárni élete végét. Tudom, ez eléggé morbid, de ha nem is kegyeletes, legalább abszolút logikus.
Mindent egybevetve: Éljenek a költők!
(Idejüket kedvenc közegükben töltők.)
* * *
Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent anyja,
imádkozzál érettünk, bűnösökér',
mert a gyógymódok többsége nem sokat ér.
most se, de halálunk idején biztos nem. 
Amen. 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr15169648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása