Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.08.20. 15:03 emmausz

Szent Istvánkor

Ma elhangzott az a Széchényitől idézett mondat, hogy ne azt nézd, mit kapsz a hazától, hanem, hogy mit adhatsz te a hazának. A mondás ismerős: Antall József is elmondta a Várban egyik beszédében, de J. F. Kennedy is felvetette az amerikaiaknak annak idején. Honnan ered hát az idézet? A google-hez folyamodtam: mondta-e még valaki?
Igen. Petőfi parafrázisára hivatkozott valaki, s hasonló tartalmú mondat hangzik el Mikszáth Különös házasság c. regényében. Igazából azt szerettem volna megtudni, hogy az ókorban élt-e a mondat, ahonnan idézve annyian magukénak érzik. Nem találtam az ősforrást, bár meglehet, hogy nem is létezik, mert sokan gondolják ugyanígy, anélkül hogy egyvalakinek a nevéhez volna fűzhető.
Elgondolkoztató továbbá, hogy mi van előbb. A haza vagy én? (Vö. Kinek drágább rongy élete, mint haza becsülete…) Tesz-e hozzá valamit az EU, vagy inkább elvesz a hazafias érzésből?
Hitünk szerint két hazánk van.  Ez újabb kérdőjelekkel bombáz.
Mi való előbbre, a haza (mindenek előtt), vagy az öröklét? Ez általában nem ütközik, de olykor tán mégis.
Izajásnál ez áll: „Lám a nemzetek olyanok előtte, mint a vízcsepp a vödörben, csak annyit számítanak, mint porszem a mérlegen” (Iz 40,15).  Ám ennél is komplikáltabb a helyzet, mert Jézus több ízben megsiratja Jeruzsálem lakóit, tehát azt a közösséget, melyet sajátjának ismer. „Eltipornak gyermekeiddel együtt, akik falaid közt élnek és nem hagynak benned, követ kövön, mert nem ismerted fel látogatásod idejét.” (Lk 19, 44). El odáig, hogy a Golgotára menve, az őt sirató asszonyokat látva megáll, és hozzájuk fordul e szavakkal: „Jeruzsálem leányai, ne engem sirassatok. Inkább magatokat és gyermekeiteket sirassátok, mert jönnek majd napok, amikor unszolni fogják a dombokat: Takarjatok el! Mert ha a zöldellő fával így tesznek, mi lesz a sorsa a kiszáradt fának.” (Lk 23,28skk)
Gondolataimat csak eggyel toldom meg.  Ahogyan a természet egyetlen fajának kipusztulása fáj, ugyanúgy fáj egyetlen kis törzsnek, nyelvnek, kultúrának az eltűnése a földről.   
Vigaszért megint csak a Mesterhez fordulhatunk: „Egyetlen hajszálatok sem vész el az Atya tudta nélkül.” (Lk 21,18)


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr255169829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása