Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.10.20. 09:29 emmausz

A mozgás öröme

Van nekünk négy gyermekünk és nyolc unokánk. Közülük a hetedik velünk él, mint ezt megírtam korábban. Naponta látom Levente fejlődését, mozgásigényét. Hetek óta látom küszködését azzal, hogy elinduljon. Forgolódik, és rák módjára hátrafelé tolja magát erős karjaival.
Nincsenek róla emlékeim, hogy bármelyik gyerekem feldühödött volna amiatt, hogy hátrafelé közlekedik. Tudomásul vették, hogy ez a közlekedés normális módja, noha nem láttak még kílbótos vagy skiffes evezősöket, akik ugyancsak útirányuknak háttal közlekednek-siklanak a vízen. Ám a kis hetedik sehogyan se tudott megbarátkozni azzal, hogy visszájára mozogjon ahhoz képest, amit szeretne. Egy percre se nyugodott bele, hogy az elérni kívánt céljától egyre messzebb kerül a legjobb törekvései ellenére. Hetek óta dörmög emiatt: hangos sírásra fakad, szája legörbül, és egyre mérgesebb. Anyám – gyerekkoromból előbukkanó – szavajárását ismételgettem neki: „Ne ríj, cocám!” Ám ő biz sokat rítt az utóbbi időkben. Sokszor nem is tudtuk, hogy a növő fogai miatt „rí”, vagy mert nem képes előrehaladni négykézláb (kibújt a második metszőfoga is felül).
Nem hagyott nyugodni a dolog: Több ízben négykézlábra álltam vén fejjel (mit meg nem tesz az öregapó az unokájáért), és megmutattam az orra előtt, hogy mit kellene művelnie annak az érdekében, hogy előbbre jusson.
Telt-múlt az idő, de eredmény semmi. Már-már kételkedtem benne, hogy jól mondja-e K. Lorenz, hogy a nevelés leginkább modellálás, „követési effektus”. Ámde:
Tegnapelőtt este a fiatalok levonultak a balatoni rezidenciájukra, hogy a hosszú hétvégét ott töltsék. Tegnap aztán felhívja fiunk a feleségemet, hogy megtört a jég. Levente összeszedte tudományát, és megindult négykézláb – előre. Azóta nem tud betelni a felfedezés örömével. Körbe-körbe mászkál a szobában, és örömében hangosan rikkantgat.
Megnyugodtam: Lorenznek igaza lehet. Levente valamire mégiscsak emlékezhetett. Ám azt se lehet egészen kizárni, hogy e-gy-e-d-ü-l sikerült neki a manőver, végtagjai mozgásának összerendezése.     
Gondolom, azóta is örömmel ébred, hogy felfedezze a mikrokozmoszt, mely körülveszi őt, őket.
Sejthetitek, mennyire örülök magam is.
Ezek az igazi történések, nem a tévében látottak.
Szolgálati közlemény: Ma Ráckevén jártuk. A készült 53 kép a 2012.3 albumban látható.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr175169896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.10.21. 14:04:33

Biztos tőled tanulta, csak néhány nap kellett, amíg odaér a példa a megfelelő idegrendszeri helyhez. :)

Ismeretlen_11533 2012.10.21. 15:19:57

Hát persze. Inger, ismétlése, mozgássorozatom-kontúrjaim megfigyelése, bevésése, felidézése, begyakorlása. Ez éppen ebben a sorrendben zajlott le – vagy sem. :))) Levi, küzd, és bízva bízik!
süti beállítások módosítása