Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.08.02. 18:25 emmausz

Hazatérés

Szabadtéri mise Zamárdiban szemergő esőben. Majd némi kaja, pizza és egyéb nyalánkságok a hazaindulás napján. Nem készült idén nagytotál fotó a nyaralás 19 résztvevőjéről, mert Angi unokánk tegnap elesett, s megütötte a lábát. Enyhébb törést állapítottak meg Siófokon. Gipszelték, s hazaszállíthatónak minősítették. Mostak, takarítottak a lányok, s söpörtem, felmostam a teraszt. Hazaindulás előtt M. (18) leült a Brúnó kutya mellé. Egy régi emlékem jött elő: Skandináviától Svájcig bejárta apa és lánya Ny-Eu.-t autóval. Kérdezem a hozzánk látogató bakfislányt: Mi tetszett legjobban egy ekkora kalandból. Egy percig gondolkozott, aztán azt mondta: Svájcban egy kutya. Mivel M. simogatta a békés állatot, mellékuporodtak tesói is: a négy francia. Mivel a kutya nem tud egy nyelvet se, a többiek pedig franciák, így átmenetileg nem Brúnó, a kutya volt a neve, hanem Bruno, le chien. Ágoston sokat dolgozott, takarította a bejárat kőpadlóját. Majd a lépcsősöprésre specializálódott.  
Délelőtt távozott a heti hidegség és átadta magát a ki tudja milyen hosszú kánikulának. Expresszvonattal indultunk haza. Vonatunk nem szeretheti a hőséget, mert az induláshoz negyedórás késéssel érkezett. A japán márkájú légkondi nem hűtötte kellemesre az IC kocsit, csak drágábbak voltak a jegyeink. Dunsztban utaztunk, merthogy az ablakot persze nem lehet leengedni. A többi kocsi szellősebb lehetett, de nem tudtunk átgázolni egy tökrészeg emberen, aki inkább halálos beteg volt immár, bora kifolyt a vagon padlójára, s a kalauz eredménytelenül kísérletezett vele, hogy magához térítse.
Szerencsére az út eleve szűk másfélórás. Megérkeztünk a Kelenföldi „álli”-ra. A füvön egy tucat bevándorló heverészett. Szőke nő vitt nekik tisztességesen csomagolt ételt, palack vizet. Azok elég bambán néztek rá. Nem tudom, miért. Vagy félóránként kapnak valakiktől valamit, vagy sokkal többre futja saját vagyonukból annál, mintsem, hogy kolduljanak. Nem látok tisztán. (Később itthon olvasom a fb-on, hogy a jenkik ránk küldték a moszlim szélsőségeseket, hogy tegyék tönkre Európát.) Beülünk a kocsiba. A Kosztolányi térnél egy mazsola a gáz helyett a fékbe tapos. Sikerül idejében kikerülnöm. A híd előtti hőmérő 37 fokot mutat. Ja? Alig hagyom el a hőmérőt, egy csattanás, két kocsi összeütközik. Kiszállnak a felek. Őket is kikerülöm, s le az alsó rakpartra. Már az üzletközpontnál járunk Óbudán, amikor egy biciklironcs mellett áll egy rendőr, s tereli a forgalmat. A cangás autóval ütközött, melynek szélvédője behorpadva. Alig vártam, hogy épségben megérkezzünk.
Sikerült.
Még napokig tart, mire balatoni képeimet albumba rendezem, s a személyeseket elválasztom a tájképektől. Most legyen elég ennyi. Hogy hazaérkezésünk megünneplésére meghallgatom-e Beethoven VI. szimfóniáját, még nem tudom.  
Ízelítő a Jób 37-ből. Elihu beszél: „Elfogja a szívem az ijedelem... Hallgassátok [az Úr] dörgő hangját!... Végigjáratja ... villáma sugarát a föld határáig s nem fogja vissza... Ő mondja a hónak: „Essél le a földre!” És az esőnek is: „Zúdulj alá!” 
Rányomja pecsétjét minden emberkézre,
Visszahúzódik a vad a rejtekhelyére, és a fekvőhelyén meghúzza magát. 
A viharos szélvész kitör kamráiból, s az északi széllel hideg idő tör be. 
Isten leheletére jég keletkezik, és megmerevedik a víz széles tükre. 
Párás nedvességgel tölti a felhőket, s a viharfellegek villámait szórják. 
Akarata szerint mennek ide-oda, járásukat ő határozza meg.
Mindent végbevisznek, amit csak parancsol, széltében-hosszában a földkerekségen. 
Egyszer büntetésül küldi a föld népeinek, máskor meg jósága jeléül. 
Figyelj ide és hallgass meg, Jób! ...
Félelmetes ragyogás van az Isten körül, sohasem érjük el mi a Mindenhatót. Hatalma s igaza mérhetetlenül nagy.” Közöm. Elihu hatalmasnak és emberi ésszel felfoghatatlannak találja Isten ténykedését. Ezt ajánlja Jób figyelmébe. Sokat nem is téved, csak éppen emberi dadogás mindez.
Ma tudjuk, hogy a világegyetemről alig tudunk valamit, és minél többet tudunk, annál inkább tudjuk, hogy alig ér valamit tudásunk.
Az erkölcsöt illetően tudjuk, hogy nem másokat kellene megjavítanunk, hanem saját magunkat, hogy csakugyan egyre inkább ránk öltse Isten a saját képmását, amit aztán tükrözhetünk, hogy terjedjen a földön az Isten országa.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr797674240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása