Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.05.14. 09:48 emmausz

Nincs új a nap alatt

Olvasom Gárdonyi regényét, a Szunyoghy miatyánkja címűt. Abban is egy epizódot, amelyben egy fiatal, feltörekvő földbirtokos előadja, hogy Ilonka tündér c. verse nyomtatásban is megjelent. „Ötven koronát fizettem... azaz, hogy ötven koronát fizetett a szerkesztő.” Magyarán a mai könyvkiadás gyakorlata nem új. Régen is előfordult, hogy nem a kiadó fizetett a műért, hanem a szerzője, hogy elsüsse kétes minőségű opuszát, mégha a szerző tagadta is, hogy ő fizetett volna a megjelenésért.
Ma érkezett egy meghívó, a Triznya-kocsma tagjainak abból az alkalomból, hogy az Olasz Intézet egyik helyiségét Szőnyi Zsuzsáról nevezik el s párhuzamosan emléktábla-avatás is lesz ugyanezen okból. A meghívó sorolja a híres kocsmatagokat. Valamennyire érint a meghívás kocsmatagként, de mint „hírtelen”, nem érzem magamat közéjük valónak. Ezúttal is kimaradok a tülekedésből, egyszer s mindenkorra. Le kell magamban számolnom azzal, hogy nem lettem „töltőtollkoptató szegénylegény”. . A minőség meglett volna, csakhogy sose tudtam magamat eladni. Nem lettem, hát nem lettem, most már nem is leszek és kész. Nem kell ezzel foglalkozni.
***
Kétféle bűnözés vár ránk: amolyan szabályerősítő kivételek. Az egyik: meg kell látogatni a Flórián téri aluljárójában a lángosost, aki a főváros leglángosabb lángosát készíti. Csurog a nyálam.
A másik: A Daubner cukrászat készíti a minőségi édességeket, köztük a minőségi fagylaltot is. El kell sétálnunk egyszer oda is.  
Ízelítő az Iz 19. f.-ből:
Egyiptom ellen
Fenyegető jövendölés: Lám, az Úr gyors felhőn szállva Egyiptomba érkezik. Egyiptom bálványai megremegnek színe előtt, és az egyiptomiaknak megolvad a szívük keblükben. Akkor fellázítom egymás ellen az egyiptomiakat, és harcolni fog testvér a testvér ellen, barát a barát ellen, város a város ellen, ország az ország ellen. ... Kegyetlen úr kezébe adom Egyiptomot, s szigorú király fog uralkodni rajtuk – a Seregek Ura mondja ezt. Elapadnak a Nílus vizei...  Egyiptom olyan tántorgó lett vállalkozásaiban, mint ahogy a részeg tántorog okádékában...

Egyiptom és Asszíria megtérése
.... Akkor Júda földje rémületére lesz Egyiptomnak.... Azon a napon oltára lesz az Úrnak Egyiptom országának belsejében, és emlékoszlopa lesz az Úrnak a határhoz közel. ... És ha a szorongatás idején az egyiptomiak az Úrhoz kiáltanak, szabadítót küld nekik, hogy megoltalmazza és megmentse őket. Az Úr kinyilatkoztatja magát nekik, és az egyiptomiak elismerik az Urat azon a napon, ...: megtérnek ugyanis az Úrhoz, és ő meghallgatja és meggyógyítja őket. Azon a napon út vezet majd Egyiptomból Asszíriába. Az asszírok Egyiptomba járnak, az egyiptomiak meg Asszíriába, és az egyiptomiak Asszíriával együtt szolgálnak az Úrnak. Azon a napon Egyiptomhoz és Asszíriához csatlakozik harmadikként Izrael, mint áldás a föld közepén. És a Seregek Ura így fog áldást mondani: „Áldott legyen az én egyiptomi népem, kezemnek műve, Asszíria és örökségem, Izrael.” Közöm. A Biblia lépten-nyomon azt igazolja, hogy a Teremtő gondviselésszerűen bele-belenyúl az emberiség történelmébe. Valóság itt a deus ex machina, az isteni beavatkozás. Valóság is, ha ésszel nem is tudjuk a mit-miérteket követni. Az ő útjai nem a mi útjaink, az ő gondolatai nem a mi gondolataink.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr848715692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.05.14. 23:28:09

Ez a kocsma igazi szellemi műhely, gondold meg, miért is maradnál távol.

emmausz 2016.05.15. 06:12:31

Még meggondolom. Köszönöm.
süti beállítások módosítása