Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.16. 11:45 emmausz

Mi mennyi?

 Az apokaliptikus olvasmányok napirenden vannak az egyházi év utolján. Az időjárás mintha rásegítene. Ma reggel az ónos eső dobolása kísért utunkon a misére. Nem tapadt le a szélvédőn, ahhoz két fokkal hidegebbnek kellett volna lenni, de az ablaktörlő jégkását tolt a látómező szélére. Mindenesetre nem hajtottam meg a kocsit, mert sose lehet tudni, mikor futunk tükörjégre. Nem találkoztunk ilyennel. Hála Istennek! Ma három ismerősöm születésnapját jelzi a FB. Egyikük 78, másikuk 43, harmadikuk 54. Isten éltessen sokáig! – írták többen. Én csak annyit írtam: Isten éltesen! Hogy sokáig vagy kevéssé sokáig, az az élet urának a szuverén hatáskörébe tartozik. A 78 sok? Mihez képest? Az 54 átlagon aluli.
Óhatatlanul egy régi vicc kattan be. Hajó gépháza és a kapitány üzengetnek egymásnak: 1. hang: Mennyi? 2. hang 30. 1. hang: Mi 30? 2. hang: Mi mennyi?
És most vissza a köszöntésekre.    
Van, aki filozofikusan így fogalmaz: Isten éltessen, ameddig használni tud!...? Biztos, hogy használati tárgyak volnánk? Aztán mintegy góbéság, amolyan a tréfás köszöntő: Hogy ne éltesen az Isten, arról szó se essék!
Ide teszem végül a csakugyan kacskarigós erdélyi felköszöntőt, hátha a nyomán valakinek felhasználhatnékja támad.

Valamint a pocsolya vizétől átázott kalocsnira ráragadt ölelő sár karjaiból kibontakozó, valamint a kocsikerék nyikorgástól megrémült juhászkutya bundájába kapaszkodó kullancsoknak sokasága, valamint a tündéri holdvilág által megvilágított rablólovagvár röcsögős hídjából kiálló rozsdás vasszegek századokig összetartják annak alkotó részeit: úgy tartson össze bennünket is a barátság!...
Mint ahogy a kakukkos óra ingája által kettészelt pipafüst maró mivoltától prüszkölő kandúr-macska rúgós bajusza által megcsiklandozott svábbogár tubákszínű potrohán megtörő és a juhász-kalapok belsejében csillogó zsírfoltok karimája megvilágítja a kalap belsejét: úgy világosítson meg bennünket a szeretet!...
Valamint a huszárkáromkodás utolsó akkordjainál elájuló apácanövendék utolsó sóhajtásától meglibbenő gyertyafény világánál silabizáló deák téntás mandzsettájáért lamentáló háziasszony kötényében csiripelő csirkék után szaladgáló kotlós kotkodácsolásától felriadt kalendáriumcsináló mester rámás csizmája sarkával megtaposott szántóföldre lehullik a mindent megtermékenyítő záporeső: úgy termékenyítse meg a mi testvériségünket az Úristen! Isten éltessen!
***
Újabb -li végű: a gallér értelmű krágli, és a csípő méretéhez illeszkedő szükséges betét a seszli (szabász szakszó), a cukkedli édesség, a brájzli ócska csapszék .
Ízelítő az Ozeás 10. f.-ből:
A bálványok elpusztítása
...Remegnek Szamária lakói Bet-Aven borja miatt; bizony gyászol majd miatta népe! Pogány papjai siránkoznak dicsősége miatt, amely messze tovatűnik tőle. ... Megszégyenül Efraim, Izrael pirul majd bálványa miatt. ...tövis és bogáncs terem oltáraikon. Akkor így szólnak a hegyekhez: „Temessetek el!” És a dombokhoz: „Omoljatok ránk!”

Gibea ellen
Gibea napjai óta vétkeztél, Izrael! Nem változtak meg. Nem várja-e háború Gibeában a bűnösöket? Megyek és megbüntetem őket. Népek gyűlnek egybe ellenük, hogy bűnhődjenek kettős gonoszságuk miatt.

Fenyegetés, felhívás a bűnbánatra
Efraim ...nyakára ráteszem a jármot... Vessetek magatoknak igazságot, ... ideje, hogy az Urat keressétek, míg el nem jön, és az igazságra nem tanít titeket.

Nincs menekvés
A gonoszságnak szántottatok, hamisságot arattatok, a hazugság gyümölcsét ettétek..., Izrael háza, tömérdek gonoszságod miatt ... elpusztul Izrael királya. Közöm. Őrültség a megismert igazság ellen tusakodni. ideje, hogy az Urat keressétek... Ez a felszólítás minden idők minden emberének szól. Hozzáteszem az örvendező zsoltár néhány szavát. Minden földek, Istent dicsérjétek, ujjongjatok és énekeljetek!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4011965199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása