Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.03.22. 09:43 emmausz

Egy nap nyelvelései

Arra az elhamarkodott véleményre jutottam, hogy a néhány üdítő kivételtől eltekintve a FB unalmassá lett. Mind a visszatérő szövegeivel, mind a visszatérő képanyagával, mind a visszatérő és nagyon eltérő színvonalú hozzászólásaival.  Még megemlíthetem azt is, hogy nagyon gyakran találkozom az anyagok többszörösen újrázott megismétlésével. Teszem azt, teliholdkor látom a krátereivel hivalkodó fotókat a Föld kísérőjéről. Egyszer, kétszer, ötször. Vagy értésemre adják, hogy kinyílt a hóvirág ötször, tízszer, hússzor. Ennyiszer nem lehet élménnyé az emberben szinte semmi.
elismerem, én se vagyok kivétel az ismétléseket generálók közül. Még ha törekszem is kerülni a közhelyeket, a semmitmondó témákat, a szelfiket, az itt vagyok, meg ott vagyok képeket. Váltani kellene? Mindent tőmondatokra fogni, ritkán megnyilvánulni, ritkán belenézni a FB-ba? Még nem döntöttem.  
***
Belelapoztam a közmondások, szólások könyvébe.  Ide hozok néhány mondást, ami valamiért megragadott.
- Vagy élek, vagy meghalok, vagy a babámé leszek. Korábban a Hogy vagy? kérdés változatait kezdtem gyűjteni. Ez a mostani egyik lehetséges válasz a kérdésre. Vannak bőven egyéb válaszok is: pl. a sz.*ul, de büszkén. Elvagyok, mint a befőtt.
- Egyik bakot fej, a másik rostát tart alá. Mintha az A rátóti legények nótájára hajazna. Fülemben cseng egy régen hallott változat: Eltaláltad szarva közt a tőgyét.
- „Vannak, akik mindig elkésnek” – írta Ady, zenésítette meg Kodály, és ez a valóság sokakra vonatkozóan. Erre utal: Jókor jő, mint Balázs pap a vecsernyére.
- Eltűnik a balfenéken.
Én felszólítómódban hallottam gyerekkoromban: Tűnj el a balfenéken!
Sőt egykor oroszórán egy-egy gyenge felelet kapcsán ebben a formában: Tűnj el nyom nélkül!
- Amikor odaértem, hogy Jól kihúzza a Bánfi-hajnalt. (sokáig alszik), az jutott eszembe, hogy akad Bánffy ismerősöm, névnapján meglephetném egy neki szóló szólással. Mint ahogy van bagolykedvelő és kutyakedvelő is a rokonságunkban. Rájuk is vonatkozhat az ajándékozásnak ez a neme.  

- A végére egy közmondást hozok. Ments meg, Uram, a barátaimtól, ellenségeimmel majd csak elbánok magam is. Nem tehetek róla, de az EPP és a Fidesz összeakaszkodása kapcsán ez jutott eszembe.
***
Még néhány kedves kis szamárság
- Fázok. Ez a fa nem fa – mondom. Vagy igen? Sorolom őket: satrafa – tréfa – jópofa – farpofa – kafa – pléhpofa – fapofa – csalfa – alfa – tarifa – kalifa – szófa – tufa – zsufa – násfa – hárfa – satupofa
- Változatok autóra: Ötszemélyes gurulóülés – Sebes ülés
- Változatok Skodára. A skoda cseh szó, jelentése: kár. A car angol szó, jelentése kocsi. A kocsi magyar szó, valaha jelentése Kocs település stílusában készült szekér. Nekem volt két Skodám is: kár. Akkor inkább a Mitsubishi: jelentése, három gyémánt.
Jelentem: tényleg. Mondjátok: Rozsdásodik a szabad ég alatt hagyott gyémánt?

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7314708611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2019.03.22. 13:14:06

-Hogy van?
- Mint hal a szatyorban.
*
Fasírt (ha többen, akkor fák sírtak).
süti beállítások módosítása