Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.03. 13:14 emmausz

Ferencnapkor

Aki Ferenc, annak bőséges lehetősége van a szent Ferencek között válogatni. Csak néhány kanonizált Ferencet sorolok. Assisi, Szalézi, Camporosso Ferenc Mária, Paolai, Borgia, Xavéri. Ugye azt utolsónak soroltnak van ma az emléknapja. Isten éltessen minden Ferencet, Francoist, Frank-et! Elsősorban azokat, akik ma tartják, másodsorban azokat, akik máskor tartják. Ferenc ugye a pápa, Ferenc ugye a vejem, Ferenc a nászuram, Szabó Feri is Ferenc, de ő assisi. Másik munkatársunk, Isten nyugosztalja, Nagy Ferenc volt, aki viszont Xavéri. Utóbbi Ferinek voltak szellemes kijelentései. Most nem arra gondolok, hogy a levessel a kezében az étkezdébe kanyarodva el nem mulasztotta megjegyezni, hogy tütűűűt. Sőt már ebédhez indulásra is volt nyelvi fordulata: Menjünk faldokolni! Ugyanő legalább négy viccet is elmondott. Egyet arról, hogy mit lehet a pesti bolhapiacon kapni. Egyet arról, hogy megbűvöli a sántát és a pöszét a mágus, mégis így szól a taps utána pösze: „a szánta eleszett”.
Egyet arról, hogy János bácsit, a tsz-tagot rádióinterjúra szemelik ki, aki az iránt érdeklődik, hogy az egész világ hallja-e, amit mondani készül. Igenlő válaszra elkiáltja magát: SGÍÍÍÍTSÉÉÉÉÉG.
S egyet Abdonról és Szennenről, az iráni vértanúkról, akiknek a nevét örökölték az egyszeri gazdálkodó ikergyermekei.      
Utóbbi vicc tetszett neki a legjobban, mert egyre sűrűbben mesélte el. Ha azzal kezdte mondókáját: Lehet, hogy már elmeséltem nektek…, biztosra vehettük hogy Abdon következik Szennennel.
Itt most egy másik Ferenc következik, aki élte és ismerte a hazaszeretetet, akinek a himnuszát az egyre zivatarosabb századjainkban fohászként ismételgetjük. Ő írta e sorokat is:
„Sohasem tudtam megérteni: kik azok, kik magokat világpolgároknak nevezik? Az emberi tehetség parányi lámpa, mely egyszerre keskeny kört tölthet meg fényével; s ha egy helyről másra hurcoltatik, setétséget hagy maga után. Bizonyos helyhez kell azért kapcsoltatnunk, hogy azt jótékony világítással állandóul boldogíthassuk. Minden, ami szerfeletti sok részre osztatik, önkicsinységében enyészik el. Így a szeretet. Hol az ember, ki magát a föld minden országainak szentelni akarván, forró szenvedelmet hordozhatna irántok keblében? Leonidás csak egy Spártáért, Regulus csak egy Rómáért, Zrínyi csak egy Magyarországért halhatott meg.” 
***
A csodás érem felirata:
Ó, bűn nélkül fogantatott Szűz Mária, könyörögj érettünk, kik Hozzád menekülünk!”
Tele kellene szórni a kis éremmel a világot, mint ahogy tette Teréz anya a Kremlben. A tisztulás nagyon ráfér világunkra az álságosság elharapódzása miatt.  
***
Zene. Arcadelt, Ave Maria. https://www.youtube.com/watch?v=URYYuxE5270
Egy megjegyzés: Rákerestem a youtube.on. Az első találat Dobrev Klára fizetett hirdetésével kezdődött volna. Azt talán mégse. Gyorsan ellapoztam.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7616316942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása