Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.02.06. 10:21 emmausz

Szubjektív írás a szubjektivitásról

Minap másoltam le Prokop Péter egyik gondolatát: - Befirkált papírszalvétát morzsák közé söpöri a pincér. Holnap meg elönt a méreg, hogy a modern múzeumban ugyanilyen macskakaparást mutogatnak. Ki kezeli a váltót, s milyen alapon dönt, hogy ugyanaz itt szemét, amott meg remekmű? Itt alighanem erős a nepotizmus. Megjegyzem, volt már abból botrány, hogy a kiállított halmazt a takarítónő szemétnek vélte, és kisöpörte a többi szeméttel együtt. 
Most egy érdekesnek ígérkező albumot vettem a kezembe, és megerősíthetem, hogy Prokopnak igaza van.  Hogy mi szemét és mi műremek, az meglehetősen szubjektív valami. Megrendeltem és megkaptam a National Geographic magazin 1997-es keltezésű különszámát, amely nemcsak a címben (A legjobb 100 fotó) ígért képeket hozza, hanem kommentálja is őket, mégpedig bőségesen. Mivel a lap szerkesztőségének a kezén 1888 óta a fotók milliói mentek keresztül, a zsűri szokás szerint igen nehéz helyzetben volt, hogy a 100 legjobb mesterművet tálalja albumjában.
Hogy mennyire sikerült ez a törekvése, az album nézegetőinek kell eldöntenie. Nem egy fotó esetén felmerül bennem a kétség.
Ha ez a kép benne van az első százban, milyen lehet a több millió?
A képek jó része attól került az érdeklődés középpontjába, hogy a fotós egy soha meg nem ismétlődő jelenséget kapott lencsevégre. Ilyen egy hímoroszlán portyára indulásának a körülmények miatt elég homályos felvétele, ilyen egy cápa alsó fogsorának a felvillantatása természetes körülmények között. Inkább csak elképzeljük magát a cápát, mintsem látjuk a fröcskölő vízzuhatagban. Kicsit ilyen a lóverseny paripáinak képe, amint a hajtűkanyarban vágtatnak, és egyikük lába láthatóan eltörött.
Mit mondjunk arról a képről, amely igen színes, de pusztán azért számíthat figyelmünkre, mert magukat kellető férfiakat ábrázol, mindenféle maskarában, függőkkel. A szemüket forgatják, s széles nevetést erőltetnek, hogy tessenek az amazonoknak.        
A címlap képe az afganisztáni menekült nő portréjával csakugyan meggyőző erejű. Tetszik az a gesztus is, amelyet a perui pásztorgyerekről készített a fotós. A képen sír a fiúcska, mert hat bárányát elütötte egy taxi. A képet a fotós kommentálta, melynek nyomán adakozás indult. A gyerek kára megtérült, s még egy iskola felépítésére is összejött a pénz, nevezetesen 4000 dollár.
***
Görög mag nélküli narancsot eszem. Az jutott eszembe, hogy a paradicsom és az uborka azon tulajdonságának köszönhetően  kerül a „gyümölcs” kategóriába, hogy magokat tartalmaz. Nos, hát az én narancsom pedig nem tartalmaz magokat. Ennél fogva nem gyümölcs?        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1016417826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása